După ce a fost scos la vot, satul Bălceana a intrat în carantină, având cinci cazuri de coronavirus

Cornelia Cozonac
16/03/2020

Satul Bălceana din raionul Hâncești a intrat, luni,  în carantină, începând cu ora 16:00, după ce au fost confirmate cazuri noi de coronavirus, numărul celor infectați ajungând la cinci. Deși avea un caz de coronavirus confirmat, alte câteva în proces de testare și 45 de persoane aflate în carantină, localitatea a fost lăsată duminică să participe la alegerile parlamentare noi, pentru un mandat de deputat în Parlamentului R.Moldova. Autoritățile au ignorat cerințele mai multor lideri politici, experți și activiști civici, inclusiv din diasporă de a amâna desfășurarea scrutinului electoral în circumscripția nr.38 pe motiv că există un risc real de a fi răspândit noul coronavirus.   

Anunțul a fost făcut de primarul localității, Iurie Păsat. Edilul a precizat că perioada de carantină va dura până la sfârșitul lunii martie. „Azi la data de 16.03.2020, la ora 16;00, în localitatea Bălcean a a avut loc ședința extraordinară a Comisiei Raionale pentru Situații excepționale, cu privire la situația epidemiologică în localitatea noastră”, se arată într-un buletin informativ local. 

Primăria a anunțat că se sistează activitatea tuturor instituțiilor, cu excepția Punctului Medical și a Oficiului Poștal. Concomitent se sitează circulație transportului public în sat. Localnicii au interdicția de a nu părăsi satul, cu execepția celor aflați în stare critică. Cei care nu se vor conforma cerințelor de carantină riscă amenzi și răspundere penală. 

Autoritățile locale nu au putut confirma pentru presă dacă persoanele testate pozitiv la coronavirus au participat duminică la votare. Locuitori ai satului Bălceana au precizaty că cei testați pozitiv în ziua alegrilor erau deja internați la spital.   

Prima persoană testată pozitiv în satul Bălceana este o femeie reîntoarsă din Italia. Ea a fost internată în spital, pe 10 martie, având suspecție la pneumonie, după ca i s-a dat drumul acasă. La 14 martie femeia a fost din nou internată la spital, unde s-a confirmat prezența virusului COVID-19.

În ziua alegerilor, președintele CEC spunea că în această localitate au fost luată măsuri speciale de protecție: „La Bălceana situația e mai dificilă și măsurile de siguranță sunt mai sporite. Aici, funcționarilor electorali care vor merge cu urna mobilă la alegatorii ce au solicitat votarea la domiciliu, le-au fost puse la dispoziție echipamente speciale de protecție”.  

Medicii spun că o persoană infectată cu coronavirus poate să transmită virusul altor persoane în primele 5-10 zile, când încă nu are simptome pronunțate ale bolii.     

În Republica Moldova până în prezent au fost confirmate 23 de cazuri de coronavirus.  

Cornelia Cozonac
16/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii