/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Turismul, în pericol din cauza coronavirusului? Vânzările au scăzut, iar clienții cer să le fie anulate călătoriile și întorși banii

missing
16 martie 2020, ora 13:49

Agenții economici din sectorul turismului se confruntă încă din februarie, din cauza epidemiei de coronavirus, cu o scădere considerabilă a vânzărilor, dar și cu un val de cereri de la clienți de anulare a călătoriilor și recuperare a banilor plătiți. Mai mult, majoritatea concertelor și competițiilor sportive au fost anulate. De acest lucru se plâng într-o scrisoare adresată autorităților reprezentanții asociațiilor de profil și cei ai companiilor de turism și structurilor de cazare din țară. Aceștia solicită statului să vină cu măsuri urgente în vederea susținerii sectorului turistic.

„Agenții economici în mod efectiv nu au rulaj de mijloace financiare și nu au vizitatori în oficiile de vânzări”, se menționează în scrisoarea semnată de asociațiile de profil și companiile de turism.

Aceștia trag un semnal de alarmă și spun că actuala situație va avea un impact negativ asupra sectorului, într-o perioadă considerată cheie pentru turismul din Moldova.

„În lipsa unor măsuri hotărâte și radicale în sector, se creează premisele pentru reducerea de personal, de salarii, dar și insolvabilitatea actorilor din sectorul turismului. Aceasta va avea un impact de cascadă asupra familiilor celor angajați în sector ori celor care livrează bunuri și servicii acestui sector (servicii comunale, chirie), și, deci, asupra economiei naționale în general”, se precizează în scrisoare.

Astfel, semnatarii scrisorii solicită punerea în aplicare a unor măsuri energice de redresare a sectorului și evitare a colapsului:

1. Pentru perioada 1 februarie-31 mai 2020:

1.1. scutirea de la plata contribuţiilor obligatorii pentru o perioadă pentru salariații din sector și suportarea lor de către stat;

1.2. moratoriu pentru restituirea plăților către clienții care anulează călătoriile și alte servicii în baza contractelor încheiate până la 10 martie 2020 (pentru a evita curgerea penalităților/dobânzilor de întârziere);

1.3. moratoriu pentru plățile aferente creditelor bancare și nebancare datorate de către agenții economici din sectorul turismului (pentru a evita curgerea penalităților/dobânzilor de întârziere și a împiedica executarea silită a garanțiilor).

2. Pentru tot anul 2020:

2.1. scutirea agenților economici din sector de plata impozitului pe venit și taxei locale aferente structurilor de cazare;

2.2. luarea de către Banca Națională a măsurilor regulatorii pentru a permite restructurarea creditelor acordate în sectorul turismului fără ca aceasta să atragă cheltuieli pentru bănci (fără recalificarea creditelor);

2.3. elaborarea unui plan de subvenții pentru sectorul turismului, inclusiv a pensiunilor agroturistice;

2.4. excluderea taxei aeroportuare la intrarea în Republica Moldova pentru stimularea fluxului de turiștilor veniți în țară;

2.5. instituirea TVA de 0% pentru structurile de cazare și excursiile cărora li se aplică TVA și pentru agenții economici din sectorul HORECA.

Zilele trecute, un semnal de alarmă a venit și din partea fostului director al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, care a menționat că pierderile în sectorul turismului din cauza acestei epidemii sunt inevitabile.

„Companiile de transport, structurile de cazare și alimentație publică, agențiile de turism și tur operatoare, ghizii locali deja înregistrează zilnic pierderi. Multe hoteluri și agenții de turism sunt nevoite să trimită personalul în concediu neplătit forțat. Unii turiști solicită returnarea banilor achitați prin sistemul early-booking, punând în dificultate agențiile de turism fiindcă marea majoritate a banilor deja a fost transferată hotelurilor și partenerilor din străinătate”, scris Rusu acum câteva zile pe Facebook. Stanislav Rusu a mai menționat că este nevoie să fie aprobat un plan anti criză pentru turism.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram