‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAgroMeteo: Săptămâna curentă va fi determinată de vreme instabilă. Când vom scăpa de înghețuri

AgroMeteo: Săptămâna curentă va fi determinată de vreme instabilă. Când vom scăpa de înghețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Săptămâna care a început va fi determinată de vreme însorită ziua şi ger noaptea, fără precipitaţii, transmite Moldpres.

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 8-15 grade Celsius, ziua. Gerul nocturn se va menţine până joi, 19 martie, când vremea se va încălzi cu câteva grade. Astfel, în a doua jumătate a săptămânii temperaturile diurne vor oscila între 13-18 grade Celsius, iar cele din perioada nopții – între 2-7 grade de căldură.

Conform specialiştilor SHS, dezgheţul solului până la adâncimea de 30 cm se semnalează, de obicei, în intervalul 10-17 martie, dezgheţul total – în intervalul 11-20 martie. Zvântarea solului până la consistenţa plastică, moale, se constată, în general, în perioada 18-28 martie, fiind un indiciu al termenului optim pentru începutul lucrării solului în perioada premergătoare semănatului. Reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă pe  teritoriul ţării are loc în medie în intervalul 16-25 martie.

În primăverile foarte timpurii vegetaţia poate fi reluată la sfârşitul lunii februarie, în cele târzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru la momentul reluării vegetaţiei culturilor de toamnă sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creşterea energică a culturilor de toamnă. În unele primăveri, deosebit de aride, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru sunt insuficiente şi constituie 60-70 mm.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›