(video) Coronavirusul în Moldova: Două dintre cele 12 cazuri confirmate sunt cu transmitere locală. O pacientă este însărcinată

Până în acest moment, în Moldova sunt 12 cazuri confirmate de bolnavi de Covid-19, de ieri până astăzi nefiind testate pozitiv cazuri noi. Informația a fost prezentată în această dimineață, de Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, care a menționat că două cazuri sunt cu transmitere locală.

„Avem 12 cazuri confirmate, 4 cazuri sunt recente. În cazul a două persoane este vorba despre import, au revenit din Franța și Marea Britanie, două cazuri sunt de transmitere locală, un caz în care s-a infectat soțul de la soția revenită din Italia, în al doilea caz, nora s-a infectat de la soacră, tânăra este și gravidă”, a informat ministra Sănătății.

Alte 27 de cazuri sunt suspecte, iar medicii au preluat probele, pentru a le supune testării. Totodată, în Moldova nu este niciun caz de deces din cauza Covid-19, iar zvonurile precum că tânărul găsit mort într-un apartament din sectorul Ciocana ar fi murit de coronavirus nu corespund realității.

„Am colectat post-mortem mostre pentru investigația de laborator, probele au fost investigate la prezența coronavirusului și virusului gripal, ambele teste sunt negative, cauza fiind supradozajului cu substanțe stupefiante”, a precizat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Încă o dată facem apel la responsabilitatea oamenilor care revin din zonele unde a fost înreistrate cazurile de Covid-19. Autoizolați-vă, inclusiv în rapport cu cei apropiați. Am lansat și o campanie, pentru toți cetățenii RM, de a se abțineți, atunci când nu este vital, să meargă în locuri publice”, a subliniat ministra.

Ministra a prezentat, astăzi, și unitățile administrativ-teritoriale unde își au domiciliul persoanele testate pozitiv cu Covid-19. Printre acestea se numără și raionul Hîncești, unde astăzi au loc alegeri parlamentare noi.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia. Ulterior au fost înregistrate alte 8 cazuri de infectare cu coronavirus la persoane revenite din Italia, țară afectată masiv de virus de tip nou, Covid-19.

Pe 14 martie, autoritățile au anunțat teste pozitive pentru alte două persoane revenite din Marea Britanie și Franța, dar și un caz de transmitere locală, în total, bilanțul celor infectați cu coronavirus în Moldova ajungând la 12.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus. Totodată, Cabinetul de miniștri a decis ca slujbele în biserici să fie interzise pentru două săptămâni.

De luni, și Piața Centrală din capitală va fi închisă, pentru o perioadă nedeterminată.

De asemenea, Moldova va sista toate zborurile din Europa, începând cu 17 martie ora 00:00.


Pub