(video) Președintele CEC: „Alegerile la Hîncești au loc în condiții de securitate sporită”

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat astăzi în cadrul unui briefing de presă că alegerile parlamentare noi, care se desfășoară astăzi la Hîncești, au loc în condiții de securitate sporită.

Foto: UNIMEDIA

09:20 CEC a solicitat opinia autorităților cu drept decizional referitor la posibilitatea desfășurării alegerilor de astăzi parlamentare noi la Hâncești.

„Am fost informați de Consiliul Suprem de Securitate a țării și Comisia Situații Excepționale Hîncești despre faptul că restricțiile impuse de către autorități nu se referă și la organizarea alegerilor, însă se impun întreprinderea măsurilor de prevenție necesare în vederea neadmiterii răspândirii infecției”, a declarat Dorin Cimil.

Membrii CEC au fost informați despre cazuri de îmbolnăvire cu Coronavirus în satul Bălceana din raionul Hîncești și spun că în această localitate au fost luată măsuri speciale de protecție.

„La Bălceana situația e mai dificilă și măsurile de siguranță sunt mai sporite. Aici, funcționarilor electorali care vor merge cu urna mobilă la alegatorii ce au solicitat votarea la domiciliu, le-au fost puse la dispoziție echipamente speciale de protecție.”

Prin urmare, CEC solicită alegătorilor să respecte măsurile de siguranță și interzice aflarea acestora în interiorul secțiilor de votare mai mult timp decât au nevoie pentru a vota. De asemenea, a îndemnat alegătorii să meargă la alegeri fără a fi însoțiți de persoane care nu au dreptul să participe la scrutin. Mai mult, persoanele care prezintă semne de boală sunt somate să rămână acasă pentru a nu pune în pericol sănătatea comunității.

„Alegătorilor li se va permite să semneze în listele electorale cu pixul propriu. De asemenea, alegătorilor li se va oferi posibilitatea de a-și dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare. Totodată, funcționarii electorali sunt instruiți să nu permită aglomerația în secțiile de vot, iar numărul maxim de persoane care se pot afla în încăpere să nu depășească 50 de persoane”, a precizat președintele CEC.

Menționăm că raionul Hîncești este una dintre localitățile unde au fost înregistrate cazuri de infecție cu noul coronavirus.

Urmăriți live pe UNIMEDIA:

Astăzi ,15 martie 2020, au loc alegeri parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr 38, municipiul Hâncești.

Procesul de vot a început la ora 07:00. La Hîncești s-au deschis cele 43 de secții de votare și vor funcționa până la ora 21:00. Cei 60 de mii de alegători înscriși în listele electorale vor avea de ales dintre următorii candidați care s-au înscris în cursă:

Ion Mereuță, PD

Ștefan Gațcan, PSRM

Olesea Stamate, PAS

Dorin Chirtoacă, PL

Grigore Cobzac, candidat independent.

Candidatul Partidului Șor la alegerile parlamentare noi din Hîncești, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală la data de 13 martie.

Menționăm că exit-poll-ul a fost anulat pentru scrutinul de astăzi. Compania „Intellect Group” a anunțat într-un comunicat că își asumă responsabilitatea de a se autoizola de efectuarea a sondajului de opinie la ieşirea din secţiile de votare, în legătură situaţia epidemiologică națională privind infecţia cu COVID-19.


Pub