O femeie gravidă s-a infectat de la soacra sa, iar un bărbat - de la soția revenită din Italia. Care este starea celor 12 pacienți

Starea pacienților infectați cu Covid-19 este medie în cele mai multe cazuri. Doar două dintre cele 12 persoane testate pozitiv până în acest moment sunt în stare gravă, fiind internate în Spitalul Republican, la terapie intensivă. Totodată, printre bolnavi se află și o femeie însărcinată. Informațiile au fost prezentate de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă susținut în această dimineață.

Foto: UNIMEDIA

„Două dintre cazuri sunt grave. În cazul a 3 pacienți, starea este satisfăcătoare, iar în cazul la 7 - medie. Două persoane se află la Spitalul Clinic Republican. Am transferat o pacientă care era la Toma Ciorbă, pentru a asigura o asistență mai complexă, inclusiv din punct de vedere al respirației asistate, dar și pentru a monitoriza starea de sănătate”, a precizat ministra Sănătății.

Una dintre paciente este o femeie însărcinată, care s-a molipsit de la soacra sa, revenită de peste hotare, dintr-o zonă de risc. „Femeile însărcinate se plasează la Toma Ciorbă, dar dacă vor fi mai multe, plasarea lor se va realiza la Maternitatea nr. 2”, a specificat Viorica Dumbrăveanu.

Într-un alt caz, soția revenită din Italia și-a infectat soțul și, totodată, a reușit să intre în contact cu alte 45 de persoane din localitate, înainte de a fi testată pozitiv. Se întâmplă într-un sat din raionul Hîncești, unde astăzo au loc alegeri parlamentare noi.

Pe de altă parte, ministra Sănătății se arată optimistă vizavi de evoluția stării pacienților: „Avem persoane care nu mai sunt febrile, care ar putea chiar săptpmâna viitoare să fie externate”.

Pe de altă parte, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a constatat că o bună parte dintre cetățeni nu sunt deschiși și nu vor să colaboreze cu autoritățile și cu medicii, pentru a depista la timp boala și pentru a evita răspândirea acesteia: „Ținând cont de evoluția situației, o parte dintre cetățeni nu sunt cooperanți și încearcă pe orice cale să ascundă lucrurile legate de infecția cu Covid. Și acesta e rezultatul transmiterii locale a infecției. Suferă cei dragi de acasă. Avem relație soț-soție și soacră-noră. Dacă menținem această cale, vom avea tot felul de cazuri, inclusiv părinți -copii”.

„Dacă vă aflați în zona de risc, rămâneți acolo, pentru că orice călătorie e însoțită de riscuri. Dacă totuși ați revenit acasă, colaborați cu serviciile sanitare din RM, medicul de familie, Spitalul de boli infecțioase, Urgența, nu contează, pentru a declara revenirea dvs din zona cu trasmitere locală, pentru a vă afla statutul de sănătate, pentru a vă autoizola. Autoizolarea presupune două lucruri: autoizolarea de cealaltă parte a societății, nu e cazul de mers la Mall, la teatru, la piață sau în alte locuri publice și autoizolareade membrii familiei. Avem paradoxul paradoxului, chiar nu îți pasă de cel drag de acasă? Copilul tău, soțul, soția? El este primul în listă dintre cei care riscă să facă boala”, a punctat Nicolae Furtună.

„Rugămintea noastră este simplă, ajutați-ne să vă ajutăm și în continuare rămâneți acasă, abțineți-vă de la frecventarea locurilor publice”, a făcut apel către cetățeni șeful ANSP.

Ministra Sănătății a prezentat, astăzi, și unitățile administrativ-teritoriale unde își au domiciliul persoanele testate pozitiv cu Covid-19. Printre acestea se numără și raionul Hîncești, unde astăzi au loc alegeri parlamentare noi.

Primul caz de coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat pe 7 martie 2020, fiind vorba de o femeie revenită din Italia. Ulterior au fost înregistrate alte 8 cazuri de infectare cu coronavirus la persoane revenite din Italia, țară afectată masiv de virus de tip nou, Covid-19.

Pe 14 martie, autoritățile au anunțat teste pozitive pentru alte două persoane revenite din Marea Britanie și Franța, dar și un caz de transmitere locală, în total, bilanțul celor infectați cu coronavirus în Moldova ajungând la 12.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus. Totodată, Cabinetul de miniștri a decis ca slujbele în biserici să fie interzise pentru două săptămâni.

De luni, și Piața Centrală din capitală va fi închisă, pentru o perioadă nedeterminată.

De asemenea, Moldova va sista toate zborurile din Europa, începând cu 16 martie ora 00:00.


Pub