Transportul public interurban ar putea fi sistat. „Chiar trebuie să ajungem la astfel de măsuri ca oamenii să înțeleagă și să rămână acasă?”

Transportul public interurban ar putea fi sistat, dacă cetățenii nu vor respecta mesajul autorităților de a evita ieșirile din casă fără motive rezonabile și se vor „plimba din curiozitate”. Declarația a fost făcută de astăzi șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul unui briefing privind situația cauzată de virusul Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

„Este de neînțeles comportamentul unor persoane în Republica Moldova. Astăzi vorbeam despre sistarea transportului public interurban. Oare chiar trebuie să ajungem la astfel de măsuri de sistare totală a activității publice încât oamenii să înțeleagă că trebuie să rămânem acasă?”, a declarat șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

„Ne dăm foarte bine seama ce se ascunde după sistare, sunt oameni care trebuie să vină la serviciu din afara Chișinăului, indiferent că vin de la Strășeni, Ialoveni sau de la Călărași, dar asta nu înseamnă că transportul trebuie să fie supraîncărcat cu persoane care vin din curiozitate sau în lipsă de necesitate. Sunt persoane care trebuie să ajungă la Chișinău din motive de sănătate: dializă, chimioterapie, indiferent cum se numește în detaliu, oare chiar statul trebuie să ajungă la suspendare totală a tuturor activităților, inclusiv celor strategice și vitale, ca fiecare cetățean să se pătrundă de responsabilitate și de înțelegerea mesajului?”, a subliniat Nicolae Furtună.

„Privim toate lucrurile în aspect de sănătate personală și colectivă, toate rămân neimportante dacă pierdem sănătatea”, a mai adăugat șeful ANSP.

Circulația transportului public în Chișinău este sistată pentru ziua de astăzi, iar de luni va fi reluată. Primarul general, Ion Ceban, a venit și cu un apel către toți agenții economici din Chișinău, să închidă temporar centrele comerciale, sălile de sport, centrele de agrement, restaurantele, cafenele, barurile, dar și cluburile de noapte, pentru a evita răspândirea virusului Covid-19. În context, Piața Centrală din capitală a fost închisă, pentru o perioadă nedeterminată. La fel se va întâmpla și cu alte piețe din capitală, începând de luni.

Pe 13 martie, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus. Cabinetul de miniștri a decis ca slujbele în biserici să fie interzise pentru două săptămâni.

Totodată, Calea Ferata din Moldova a anunțat că sistează mai multe curse feroviare, care au drept destinație Ucraina sau tranzitează țara vecină. Și circulaţia trenului Chişinău – Iaşi (Socola), cu plecarea din Chişinău şi Socola, a fost sistată temporar, până pe 2 aprilie.

Moldova a sistat și zborurile din și spre Europa, din țări precum Franța, Spania, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din Molodova a anunțat că persoanelor aflate în regim de autoizolare la domiciliu li se va refuza autorizarea trecerii frontierei de stat, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Parlamentul a votat proiectul care prevede amenzi pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice. Astfel, persoanele care nu vor respecta legea vor fi amendate cu până la 50 mii de lei sau 3 ani de închisoare.


Pub