Ministerul Sănătății vine cu rectificări: Avem 2 cazuri transmise local de COVID-19 din cele 12

PE SCURT

Ministerul Sănătății anunță că din cele 12 cazuri de COVID-19 – 2 sunt de transmitere locală. În acest sens, specialiștii din sistemul de sănătate recomandă oamenilor să stea în casă și în cazul în care au revenit recent din alte țări afectate de coronavirus, să se izoleze și de membrii familiei, pentru a nu-i infecta.

În acest moment, 27 de persoane sunt suspectate, iar rezultatele testelor urmează să fie anunțate astăzi.

PE LUNG

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că după mai multe analize făcute ieri, 14 martie, s-a constatat că din cele 12 cazuri de COVID-19 înregistrate în Republica Moldova, 2 dintre ele sunt de transmitere locală. „Este vorba de soțul care s-a infectat de la soția revenită recent din Italia și o noră însărcinată infectată de soacra, la fel revenită din Italia”, a menționat ministra. În acest sens, ea a îndemnat oamenii să fie mai responsabili, să înțeleagă că dacă nu se izolează, pot infecta oamenii din jurul lor.

Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, două persoane sunt într-o stare gravă, trei – satisfăcătoare, șapte sunt în stare medie. Cei infectați vin din: Florești, Chișinău, Basarabeasca, Cahul, Hâncești, Grătiești, Soroca, Râșcani. Totodată, ministra a menționat că în prezent sunt 27 de persoane suspecte, iar rezultatele testelor urmează să fie anunțate astăzi seară.

„Ajutați-ne să vă ajutăm!”, a menționat Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică. El s-a arătat nemulțumit de comportamentul și indiferența unor oameni care nu înțeleg gravitatea situației și cât de ușor se poate răspândi COVID-19. „Oare este nevoie ca autoritățile să treacă la măsuri atât de radicale cum ar fi sistarea transportului public, ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se plimbe în locurile aglomerate, ci să stea acasă?”, s-a indignat acesta.

Balanța cazurilor confirmate cu coronavirus în Republica Moldova este de 12. Amintim că primul caz a fost anunțat pe 8 martie. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia, în vârstă de 48 ani. Acum, femeia este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Starea aceasta înregistrează îmbunătățiri.

În pofida recomandărilor, atenționărilor și a nemulțumiriilor din spațiul public, alegerile parlamentare noi de pe circumscripția 38 din Hâncești, totuși, au loc, „pentru că în țară nu este declarată stare de război sau stare de urgență”. La urnele de vot sunt așteptați peste 60 de mii de alegători. CEC dă asigurări că întreprinde toate măsurile ne protecție, iar oamenii sunt încurajați să vină la secțiile de votare cu propriul stilou.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.