(video) Maia Sandu confirmă: A promis, în iunie 2019, că-l va susține pe Năstase la prezidențiale, dar s-a răzgândit

Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că au avut o înțelegere în luna iunie 2019, atunci când s-a creat Guvernul condus de lidera PAS, ce viza modul de participare la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Aceasta se referă la faptul că PAS va susține candidatura lui Năstase la fotoliul de președinte. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat, spune Maia Sandu, motiv pentru care înțelegerea nu mai poate fi valabilă.

Foto: UNIMEDIA

„A existat o asemenea înțelegere în momentul în care nu se găsea un candidat la ministerul de Interne. I-am spus atunci doamnei Sandu că Platforma DA e gata să o sprijine în funcția de premier, dar să mergem la prezidențiale cu candidatura Platformei DA, în speță fiind vorba despre candidatura mea”, a declarat Andrei Năstase la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

„Am discutat acest lucru și l-am fi susținut dacă avea șanse mari. Dar, alegerile de la Chișinău au arătat, și ne pare rău, că șansele nu sunt atât de mari”, a explicat, la rândul său, Maia Sandu, de ce a picat, între timp, înțelegerea.

„Șansele se măsoară la vot, iar în 2018, doamnă, când nimeni nu dorea să-și asume Chișinăul, eu mi-am asumat și am pornit cu 2 la sută și am câștigat”, a răspuns Năstase.

Tensiunile dintre cei doi lideri politici au apărut odată cu demiterea Guvernului Sandu, care putea fi evitată, crede liderul Platformei DA. După ce a cedat în favoarea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2016, apoi în iunie 2019 funcția de prim-ministru, Andrei Năstase a anunțat că „timpul sacrificiilor unilaterale a expirat” și și-a anunțat candidatura pentru scrutinul din toamnă. Asta după ce timp de mai bine de două luni a îndemnat forțele pro-europene să desemneze un candidat apolitic, comun la funcția de președinte de țară, însă nu a mai primit un răspuns. La rândul său, Maia Sandu spune că la prezidențiale trebuie să participe cel care are cele mai mari șanse de a învinge, iar sondajele indică asupra candidaturii sale.


Pub