Companiile aeriene vs. COVID-19. Ce măsuri de igienizare sunt întreprinse

PE SCURT

Mai multe companii aeriene au anulat o serie de zboruri spre sau din țările grav afectate de coronavirus. Dar ce măsuri se iau pentru a împiedica răspândirea virusului în timpul celorlalte curse? Cum își asigură companiile aeriene pasagerii și personalul că nu s-ar infecta în timpul zborurilor?

Vedem foarte multe sfaturi pentru a evita anumite zone și multe persoane decid să nu călătorească pentru a nu se molipsi de virusul, care a infectat peste 140 de mii de oameni și a ucis mai mult de 5400. Însă, ce pot face cei care nu pot anula deplasarea?

PE LUNG

Focarul global de COVID-19, boala de tip pneumonie care rezultă din infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, este un motiv de îngrijorare pentru oameni din întreaga lume. În timp ce multe companii aeriene au anulat zborurile către sau din China, Italia, Iran, Spania, Franța și Germania. Cererea călătoriilor a scăzut substanțial, însă, nu toți au ales să nu mai zboare nicăieri. Dar ce se întâmplă atunci când alegi să călătorești în timpul unui focar pandemic? 

Industria aeriană face tot posibilul pentru a igieniza și asigura curățenia și sterilizarea avioanelor. Companiile aeriene se consultă cu specialiștii în sănătate pentru a înțelege la ce măsuri trebuie să apeleze. Pentru a vă asigura, liniile aeriene au proceduri standard pentru a preveni răspândirea bolilor la bord. Avioanele sunt asigurate cu filtre de aer HEPA, folosind același tip de tehnologie pe care o veți găsi în spitale. În majoritatea avioanelor, aerul intră deasupra capului, circulă în jos și iese spre exterior prin panourile inferioare ale pereților. (Acesta este motivul pentru care, uneori, puteți simți curent) Apoi, aerul trece prin filtru și este amestecat cu aer proaspăt din afara cabinei înainte de a se întoarce la bord. Aceste filtre sunt folosite la construirea avioanelor, pentru a nu permite răspândirea oricăror infecții între pasageri sau către piloți. „Filtrele de aer HEPA extrag mai mult de 99,99% chiar și din cei mai mici viruși, la fel de mici ca 0,01 micrometri. Coronavirusurile, care au dimensiuni între 0,08 și 0,16 micrometri, sunt filtrate de filtrul HEPA”, explică reprezentanții Delta Air Lines pentru lonelyplanet. În mod util, aerul relativ uscat în majoritatea cabinelor de avion, ar trebui să fie mai puțin ospitalier pentru viruși decât aerul ușor umed de afară și din casele noastre. 

Totodată, companiile aeriene au optat pentru curățarea mai frecventă a bordului, urmând toate procedurile stabilite de experți, pentru a neutraliza orice bacterie sau infecție. De mare ajutor sunt și suprafețele de plastic și metal din interiorul avionului, care permit igienizarea perfectă, pentru a nu lăsa nicio infecție, bacterie sau ciupercă. Toate obiectele de la bordul avionului sunt dezinfectate. În același timp, tacâmurile, vesela și mesele sunt dezinfectate, înainte de a fi spălate. A fost mărit și numărul obiectelor de sănătate, cum ar fi igienizatorul de mâini, mănuși și măști chirurgicale pentru pasageri și echipaje de pe toate zborurile în special din zonele afectate. În plus, companiile aeriene au asigurat ca personalul care vă servește băuturile sau mâncarea să poarte mănuși. De asemenea, mai multe companii au decis să verifice temperatura și să ofere soluții antibacteriene pasagerilor care urcă la bordul avionului. 

Însă, în cazul în care în timpul zborului, vreun pasager prezintă simptome de coronavirus, atunci există ghiduri speciale de curățare pentru zonele aflate la 2 metri de persoana respectivă. În cele mai multe cazuri, avionul este curățat și mai meticulos, filtrele de aer sunt schimbate, iar aeronava este scoasă din serviciu pentru cel puțin o zi. 

Deci, dacă trebuie să zburați, asigurați-vă că companiile aeriene respectă aceste proceduri de igienizare și nu uitați să vă spălați cât mai des pe mâini, să nu vă atingeți fața în cazul în care nu ați dezinfectat bine mâinile și păstrați distanța de 1 m între cei din jurul vostru. 

Sursa: loneleyplanet

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.