Primarul de Bălți s-a adresat locuitorilor municipiului și cetățenilor țării: Îi îndemn pe toți să ia în serios pericolul epidemiei de coronavirus

by D M
Distribuiti mai departe...

Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, s-a adresat bălțenilor și cetățenilor țării cu rugămintea de a lua în serios pericolul prezentat de epidemia de coronavirus și să respecte interdicțiile impuse de administrația locală și Comisia pentru Situații Excepționale, care nu sunt altceva decât măsuri de prevenire a răspândirii infecției COVID -19. 

“Am decis ieri la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale să închidem toate piețele de mărfuri până în 23 martie. Trebuie să evităm concentrațiile mari de oameni în oraș, iar piețele tocmai sunt cele care atrag populația din raioanele de nord. Piața de produse alimentare din centrul orașului va funcționa în continuare”, scrie Usatîi pe pagina sa de Facebook.

El a mai adăugat că la ședința de vineri s-a decis să nu fie sistată activitatea magazinelor alimentare pentru a nu crea panică. Totuși toate punctele de comerț vor fi obligate să sporească măsurile de igienă și să se conformeze celor luate de autorități. Usatîi a mai anunțat că Întreprinderea Municipală “Asociația Piețelor” a cumpărat deja termo scannere. 

Ziua de lucru a centrelor de alimentație publică, inclusiv a benzinăriilor, se va încheia la ora nouă seara. Iar cluburile de noapte se închid temporar.

Renato Usatîi a subliniat că în oraș vor fi prezente grupe mobile din care vor face parte și polițiști și care vor verifica dacă indicațiile autorităților sunt respectate.

“Presupun că agenții economici ar putea încerca să ignore deciziile comisiei, așa că cer tuturor reprezentanților mediului de afaceri din Bălți să dea dovadă de responsabilitatea socială. Dacă astăzi nu prevenim infecția în țară și nu putem evita o epidemie, mâine Comisia Națională de Sănătate Publică va introduce cele mai stricte măsuri, până la închiderea forțată a întreprinderilor. Iar practica altor state arată că astfel de acțiuni sunt valabile pentru foarte mult timp.

În condițiile în care, de departe, nu toți cei care au intrat în țară au completat fișe epidemiologice, iar temperatura practic nu le-a fost măsurată, în zilele următoare, după încheierea perioadei de incubație, ne putem aștepta la o explozie de îmbolnăviri”, a mai spus primarul, care a făcut o adresare și către părinți cu rugămintea de a-i ține pe copii în casă, amintind că școlile și grădinițele nu au fost închise pentru ca elevii să se plimbe prin oraș. De asemenea, primarul i-a îndemnat pe toți să limiteze contactul cu vârstnicii, aceștia fiind persoanele care se află în grupul de risc: “Limitați cât puteți de mult contactul cu vârstnicii, care se află în grupul de risc. Rugați rudele Dvs pensionari să nu iasă din case, decât în caz de mare necesitate. Faceți acest lucru la telefon. Nu este deloc timpul să mergem prin ospeție”. 

În încheiere, primarul i-a rugat pe toți cei care revin din zonele afectate de epidemie să se autoizoleze în case pentru 14 zile, atât cât durează perioada de incubație. 

“Și eu mă aflu acum în carantină după o scurtă vizită la Londra. Vreau să atrag atenție că mulți nu iau pericolul în serios și afirmă că din cauza gripei obișnuite mor mult mai mulți oameni. Fapte arată însă altceva. Potrivit diferitor estimări, în cazul coronavirusului, mortalitatea variază între 2 și 3,5 la sută, pe când în cazul gripei este vorba de 0,1 la sută. În fiecare an, zeci de mii de oameni din Moldova suferă de gripă sezonieră. Gândiți-vă și voi câți oameni vor muri dacă această boală nouă va avea aceeași răspândire și trageți concluzii”, a scris Renato Usatîi.

Amintim că pentru a nu întrerupe contactul cu oamenii, primarul municipiului Bălți a creat un grup pe Viber, care se numește “Carantina MD. Coronavirus”. 

Cei care vor să se alăture membrilor grupului și să discute cu șeful administrației municipiului Bălți o pot face accesând linkul postat de Usatîi pe pagina sa oficială de Facebook. 

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...