Universitatea #diez. Nicoleta Prestescu ne spune care sunt avantajele și dezavantajele de a studia în Germania

nicoleta1

Dacă la început era sub influența entuziasmului de a învăța și a locui în Germania, peste ceva timp, după acomodare, Nicoleta a înțeles mai bine care sunt atât avantajele cât și dezavantajele experienței sale în Germania, despre care ne povestește într-un nou articol în cadrul rubricii noastre „Universitatea #diez”. Tânăra învață Științe Sociale Integrate la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern.

Alegerea universității este una dintre cele mai importante etape din viață și de cele mai multe ori ne-am putea elibera de anumite regrete și semne de întrebare dacă am cerceta minuțios care sunt avantajele și dezavantajele întregului sistem. Încă din primele mele zile de cursuri la școala de limbă germană, profesoara ne-a avertizat de șocul cultural, regulile divergente și „efectul evrica”, care este o stare ce se manifestă prin reacții, probleme și concepte neînțelese anterior și clare abia când le trăiești.

Dacă din primele zile eram fascinată de clădirile istorice, toleranța manifestată de societate și sărbătorile tradiționale colorate, care erau în plină pregătire la acel moment, după o perioadă, după ce m-am obișnuit cu avantajele vieții universitare în străinătate, am devenit mai sceptică și am depistat dezavantajele vieții studențești în Germania.

Avantaje

#1↑ Taxe universitare minime
Primul și cel mai important avantaj al studiilor în Germania e faptul că studiile în Germania nu au taxe. Chiar dacă în majoritatea cazurilor studenții trebuie să achite taxe semestriale simbolice, care oferă acces gratuit la transportul public, reduceri la cantină, muzee, teatre, centre culturale, acestea sunt suportabile în comparație cu cele din SUA sau Regatul Unit.

#2↑ Salarii decente

În Germania se încurajează ideea ca studenții să opteze pentru specialitățile care într-adevăr îi fascinează. Ceea ce apreciez e că pasiunea în Germania e bine plătită, pentru că odată ce obții studii de calitate, practici domeniul dorit, obții o diplomă recunoscută la nivel internațional, te angajezi în diferite proiecte pentru a obține experiență și calificare înaltă, iar într-un final vei fi și răsplătit pentru munca depusă.

#3↑ Job în anii studenției

Fiind student, devii independent – da, la universitățile din Germania e posibil! Există mai multe oportunități de finanțare a studiilor, cum ar fi burse de merit, credite studențești, BAföG (care îți permite să întorci doar 50 % din suma primită pe parcursul anilor de studii), iar o altă modalitate e să-ți găsești un job de până la 20 de ore/săptămână: la un restaurant, la o poștă sau joburi universitare pentru care să predai obiectele pe care le stăpânești, să fii asistentul profesorului și să-l ajuți în organizarea prelegerilor, la catedră sau în campus.

#4↑ Viață culturală ca în filme

De când mă aflu la universitate, întotdeauna am fost încurajați să ieșim din casă și din zona de confort. Fie că profiți de reducerile studențești și ieși la teatru sau participi la evenimentele organizate la universitate, fie că organizezi tu propriile evenimente sau te alături unui grup de studenți care organizează mici călătorii prin toată Germania și în afara ei – întotdeauna se vor găsi oportunități ademenitoare, organizate de studenți pentru studenți, care-ți vor oferi o doză de timp petrecut interesant. Apropo, la universitatea mea se organizează petreceri tematice săptămânale, în fiecare zi de joi.

#5↑ Orar flexibil

Aici nu avem un orar fix pe care să-l urmărim cu strictețe cu toții. La începutul fiecărui semestru, pe o platformă online ne alegem cursurile dorite. Astfel, decizia îți aparține – câte cursuri vei vizita, câte examene vei scrie, câte credite vei aduna și cât timp vei investi în studiu. Fiecare universitate pune la dispoziția studenților un orar model și anumite recomandări, dar totuși se pune accent pe libertatea alegerii, flexibilitate și încurajarea studenților să ia decizii importante individual. Dacă vă aflați la răscrucea alegerii viitoarei universități, vă recomand să nu vă lăsați influențați de clișee sau mituri și să vă urmați visul, rămânând cu picioarele pe pământ. Pentru că doresc să vă transmit impresii obiective despre viața universitară în Germania, o să vă povestesc și careva dezavantaje.

Dezavantaje

#1↓ Puține oportunități în engleză

Dacă ați petrecut o mare parte din viața voastră învățând engleza, visând să vă continuați ulterior studiile universitare în această limbă, atunci, din păcate, Germania nu oferă prea multe oportunități de programe de licență cu predare în limba engleză. Studiul de masterat sau programele de schimb de experiență, așa cum sunt Erasmus, spre exemplu, sunt mai potrivite în engleză, dar dacă vă orientați spre o țară în care doriți să vă petreceți o bună parte din viață, să petreceți timpul interesant și să vă construiți perspective de viitor, atunci în Germania, în limba engleză, acest parcurs va fi mai dificil decât pare.

#2↓ Timp liber? N-am auzit!

De fapt, acest argument pornește de la avantajul orarului flexibil. Tocmai din acest motiv, orele nu sunt tocmai bine structurate unele după altele, dar se extind pe tot parcursul zilei. Așadar, va trebui să vă obișnuiți să vă petreceți rutina zilnică la universitate de dimineață până seara. Poate pare amuzant, însă deoarece căminul studențesc se află la cinci minute distanță de universitate, uneori am impresia că eu, de fapt, locuiesc la universitate.

#3↓ Locurile de practică nu se obțin așa ușor precum pare

Chiar dacă majoritatea programelor de licență solicită studenții să realizeze cel puțin un stagiu de practică de minimum trei luni, nu este mereu atât de ușor să obții un loc de practică. În cele mai dese cazuri, ai nevoie de un pachet de documente cu adevărat bun, dar și de competențe deosebite. Pe lângă astea, de obicei durează până primești un răspuns concret dacă ai fost acceptat(ă) sau nu.

#4↓ Când spun că eu nu am vacanță – nu glumesc!

Nu știu dacă la toate universitățile din Germania întreg procesul decurge la fel, dar din propria experiență, de când am început studiul, nu am avut parte de vacanță mai mare de o săptămână/două. De obicei, numărul orelor, atât în semestrul de iarnă, cât și în cel de vară, e programat pentru aproximativ patru luni. Asta ar însemna că la finalul fiecărui semestru ne putem delecta cu o vacanță, însă spre trista mea conștientizare, realitatea nu arată tocmai așa. În decursul acelei luni în care teoretic avem vacanță și nu trebuie să frecventăm orele, se desfășoară examenele semestriale fără de care nu poți absolvi cu succes cursurile înregistrate. Așadar, în vacanță trebuie să învățăm pentru examene și cam la asta se limitează tot fun-ul vacanțelor mele universitare.

#5↓ „Cât mai ai până termini universitatea?”

Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare pe care o primesc de când am început studiile. Dacă toți colegii mei pot afirma cu certitudine că după trei ani ei vor intra în posesia diplomei de licență, atunci eu nu pot spune același lucru. În general, cunosc foarte puțini studenți care absolvă studiul la o universitate tehnică în termenul preconizat (de șase/șapte semestre). Țin să menționez că examenele au un grad de dificultate avansat, metodele de predare sunt complexe, iar cu o pregătire superficială pentru examene nu ai absolut nicio șansă să le susții. Da! Să ai restanțe e un lucru absolut normal aici. Examenele le poți repeta ulterior, maximum de trei ori.

Autoare: Nicoleta Prestescu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente