(doc) Nereguli grave în gestionarea pasajelor subterane din capitală, scoase la iveală de misiunea de audit a Primăriei

Un audit realizat de Primăria Chișinău, în perioada 15 ianuarie - 6 martie 2020, cu privire la pasajele subterane, a scos la iveală deficienţe majore în gestionarea acestora. Anunțul a fost făcut de primarul general Ion Ceban, care a venit cu un șir de constatări.

Foto: UNIMEDIA

Cele mai importante constatări se referă la construcțiile ridicate pe terenurile situate deasupra intrărilor/ ieșirilor pasajelor subterane a 17 pavilioane comerciale din capitală, care au fost construite în lipsa documentelor permisive sau cu abateri de la prevederile acestora.

De asemenea, auditul relevă faptul că municipalitatea a ratat surse importante de venit, care ar putea constitui până la 500%-600% din venitul calculat în prezent.

O altă problemă este că 14 din 22 de locatari au încheiat, cu încălcarea procedurilor stabilite, contracte de sublocațiune cu Adnimistrația Publică Locală, însă plata de chirie percepută de către aceștia de la terți a depășit de până la 15 ori cuantumul stabilit de APL.

În pofida faptului că tariful de bază pentru chiria spațiului proprietate publică a crescut, în perioada auditară, cu circa 14%, calculul și respectiv încasarea plăților pentru chiria spațiilor s-a diminuat, ajungând în 2019 la cel mai scăzut nivel.

În ceea ce priveşte achitarea anuală a plăților de locațiune pentru suprafețele ocupate, au fost încasate doar 48% din suma total calculată, în consecință, la situația din 1 ianuarie 2020 s-au acumulat datorii în valoare de 16,4 milioane lei.

De asemenea, din cauza carențelor, APL a ratat posibilitatea de a încasa sumă de 6,83 milioane lei (termen de prescripție expirat); ezită încasarea silită din contul datoriilor de locațiune a circa 4,23 milioane lei; tergiversează întreprinderea acțiunilor în vederea recuperării creanțelor în sumă de circa 501,5 mii lei. -

Auditul a constatat că insuficiența investițiilor în reparația pasajelor subterane a adus la starea deplorabilă a acestora.

„Din numărul total de 20 de pasaje existente, doar două se află în stare bună sau relativ bună, 11- satisfăcătoare, iar 7 sunt în stare nesatisfăcătoare, prezentând un risc înalt pentru accidentarea pietonilor și neasigurând un nivel necesar al securității traversării, inclusiv prin lipsa infrastructurii accesibile persoanelor cu mobilitate redusă (persoane cu dezabilități locomotorii, părinți cu cărucioare sau bătrâni)” spune Ion Ceban.

Ieri, 12 martie, a început demontarea primului pavilion comercial amplasat ilegal deasupra trecerii subterane din preajma Universității Pedagogice Ion Creangă.Tot ieri, primarul a promis că pasajul subteran de pe viaduct va fi ca nou peste trei luni. Astfel, vor fi reparate scările, instalat sistemul de iluminare, create condiții pentru persoanele cu nevoi speciale, pereții vor fi construiți din material care vor rezista acțiunilor de vandalism, iar podeaua va fi restaurată.În 2017, UNIMEDIA a realizat un reportaj despre starea deplorabilă a trecerilor subterane. Încă de pe atunci municipalitatea promitea renovări. În decursul celor doi ani s-au schimbat conduceri, șefi de direcții, subteranele însă au rămas la fel.De menţionat că în municipiul Chișinău sunt, în total, 20 de pasaje pietonale subterane. Din numărul acestora, 12 treceri subterane sunt transmise în gestiunea unor agenţi economici. În anul 2014, Consiliul municipal Chişinău a transmis în locaţiune, pe un termen de 10 ani, 11 pasaje pietonale subterane, iar într-un caz termenul de locaţiune asupra obiectivului a expirat.


Pub