(hartă) Atenție! Codul Galben de secetă hidrologică, prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit Codul Galben de secetă hidrologică pentru încă o săptămână. Anunțul a fost făcut astăzi de hidrologi, care îndeamnă populația și, mai ales agenții economici, să consume rațional resursele de apă.

Foto: UNIMEDIA

Codul Galben de secetă hidrologică este valabil de pe data de 4 martie, anul curent și a fost prelungit până pe 20 martie.

„În legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor, în bazinul râului Prut în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca și râurile mici din centrul și sudul țării, se va menține Seceta Hidrologică!”, informează SHS.

Cod Galben de secetă Hidrologică / Sursa:SHS

Seceta hidrologică se defineşte în funcţie de debitul şi volumul scurgerii apei în râuri pentru o perioadă de timp. În cazul în care debitul apei atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală pe o durată de 5-7 zile, se emite Сod galben de secetă hidrologică. Atunci când seceta hidrologică se manifestă pe 80% din suprafaţa ţării, se anunţă seceta hidrologică pe întreg teritoriul ţării, analogic şi pentru bazine hidrografice.

Menționăm că inițial, Codul Galben a fost emis pentru perioada 4 martie - 13 martie 2020.

Serviciul Meteorologic de stat prognozează, începând cu duminică, 15 martie, scăderea temperaturilor pe timp de noapte până la -5 grade Celsius, în nordul țării. În acest context, specialiștii în agricultură atenționează pupulația despre pericolul înghețurilor tardive de primăvară.


Pub