Agenția Medicamentului îndeamnă oamenii să nu procure medicamente și măști în cantități exagerate, pentru a nu crea deficiență celor care au nevoie de ele

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale vine cu un îndemn către populație, să nu procure medicamente și măști medicale în cantități exagerate din farmacii, pentru a nu crea artificial probleme pacienților care au nevoie stringentă de acestea.

Foto: Shutterstock

În contextul situației epidemiologice create, pentru prevenirea și controlul infecției cu noul tip de coronavirus (Covid-19), conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a avut o întâlnire cu producătorii, importatorii și distribuitorii de medicamente și dispozitive medicale din țară. Pe agenda de lucru au fost incluse subiecte ce țin de asigurarea pieței farmaceutice cu medicamente și dispozitive medicale.

Agenții economici au menționat că dispun de loturi de medicamente antivirale, dar, totodată, au anunțat despre stocurile limitate de măști medicale, dat fiind faptul că producătorii străini au pus embargou asupra exporturilor.

Pentru asigurarea continuă a pieței farmaceutice cu medicamente și dispozitive medicale, șefa generală a AMDM, Silvia Cibotari, a venit cu inițiativa de a organiza periodic discuții cu reprezentanţii companiilor farmaceutice şi a dat asigurări că va oferi suportul necesar din partea instituției.

Guvernul a interzis, pe 11 martie, exportul măștilor, mănușilor și produselor biocide. Interdicția este valabilă până la 15 aprilie.

Totodată, astăzi, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus și a decis ca slujbele în biserici să fie interzise pentru două săptămâni.

De asemenea, Moldova va sista toate zborurile din Europa, începând cu 16 martie ora 00:00.

Ieri au fost confirmate alte două cazuri de infecție. Persoanele au revenit recent din Italia, țară aflată în carantină națională din cauza Covid-19.

Pe 11 martie a fost confirmat al patrulea caz de coronavirus a fost confirmat de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La 10 martie, încă două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova. Este vorba despre doi adulți, care au fost spitalizați la Toma Ciorbă, după mai multe zile petrecute acasă, fără a respecta un regim de carantină. Aceștia au efectuat vizite în Italia, la sfârșitul lunii februarie.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.


Pub