Candidatul Partidului Șor, exclus din cursa electorală de la Hîncești. Decizia CSJ este definitivă

Curtea Supremă de Justiție a decis. Candidatul Partidului Șor la alegerile parlamentare noi din Hîncești, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală.

Partidul Șor a calificat decizia CSJ drept una abuzivă. „Am rămas șocat de hotărârea CSJ, sunt convins că aș fi câștigat aceste alegeri și cetățenii s-au săturat de actuala guvernare, doresc schimbări și un deputat ales din popor” a declarat Vitalie Balinschi.

Acesta susține că judecătorii ar fi fost influențați să ia decizia respectivă. „Vom contesta această hotărâre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și vom avea câștig de cauză. Atenționez corpurile diplomatice, misiunile internaționale, vă rog insistent să monitorizați aceste alegeri, scrutinul din start va fi fraudat”, a mai adăugat Balinschi.

La 4 martie, Comisia Electorală Centrală a avertizat partidul „Șor” în privința depășirii plafonului mijloacelor financiare. Formațiunea politică urma să prezinte pe 6 martie 2020 raportul final corectat conform constatărilor Comisiei. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, CEC a depus cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Chișinău, privind anularea înregistrării candidatului Vitalie Balinschi, în cursa electorală pentru funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.38 Hîncești.

La 10 martie, Vitalie Balinschi a câștigat în instanță procesul împotriva CEC.

Alegerile parlamentare noi pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 38, municipiul Hîncești, vor avea loc pe 15 martie curent.

Campania electorală a început oficial pe 14 februarie.

În CEU nr.38 au fost înregistrați 7 concurenți electorali: Ion Mereuță - din partea PD, Ștefan Gațcan - PSRM, Olesea Stamate - PAS, Vitalie Balinschi - Partidul Șor, Dorin Chirtoacă - Blocul electoral UNIREA, candidatul independent Grigore Cobzac și Anatolie Postolachi - PLDM.

Ulterior, candidatul PLDM pentru circumscripția Hîncești s-a retras din cursa electorală și a îndemnat alegătorii „să meargă la vot și să-l aleagă pe candidatul pro-european cu șanse reale de a câștiga acest scrutin”.


Pub