Audiențele în cadrul procuraturilor - suspendate, iar examinarea cauzelor - amânată, după ce a fost emis Cod Roșu de epidemie

Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul Procuraturilor din țară se suspendă, iar examinarea cauzelor, cu excepția celor în care figurează inculpați în stare de arest preventiv, va fi amânată. Măsurile vin în contextul în care Guvernul a declarat Cod Roșu la nivel național de epidemie cu COVID-19.

Foto: UNIMEDIA

Procuratura Generală intervine cu o serie de măsuri de protecție, care vor fi aplicate la nivelul tuturor subdiviziunilor din țară, și anume:

  • Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul procuraturilor se suspendă;
  • Până la data de 1 aprilie 2020 (la necesitate, cu o eventuală prelungire a termenului) se impune evitarea, pe cât posibil, a contactului direct al personalului Procuraturii cu cetățenii;
  • Accesul persoanelor străine în sediile procuraturilor se va face doar în bază de citație și după confirmarea procurorului care le-a citat și cu condiția că persoanele sunt echipate cu mască de protecție;
  • Procuratura recomandă ca sesizările, petițiile și plângerile cetățenilor, în mod prioritar, să fie expediate folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale;
  • Procurorii, în măsura posibilității, vor conveni cu judecătorii amânarea examinării cauzelor, cu excepția celor în care figurează inculpați în stare de arest preventiv;
  • Efectuarea activităților procedurale care implică contactul direct cu persoanele vor urma regulile de protecție elaborate de Ministerul Sănătății, în acest sens, recomandându-se prioritizarea acțiunilor și concentrarea doar pe acele acțiuni/activități care nu suferă amânare;
  • Luarea măsurilor individuale de protecţie, respectând regulile de igienă și eecomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Și Consiliul Superior al Magistraturii a enunțat o serie de măsuri de protecţie pentru toate instanţele judecătoreşti din ţară.

Începând cu data de 11 martie, orele din toate instituțiile educaționale din republică au fost sistate. Ordinul, semnat de ministrul Educației, Corneliu Popovici, prevede suspendarea procesului de învățământ până pe 23 martie.

Astăzi, Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus. Totodată, Cabinetul de miniștri a decis ca slujbele în biserici să fie interzise pentru două săptămâni.

De luni, și Piața Centrală din capitală va fi închisă, pentru o perioadă nedeterminată.

De asemenea, Moldova va sista toate zborurile din Europa, începând cu 16 martie ora 00:00.

Ieri au fost confirmate alte două cazuri de infecție. Persoanele au revenit recent din Italia, țară aflată în carantină națională din cauza Covid-19.

Pe 11 martie a fost confirmat al patrulea caz de coronavirus a fost confirmat de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La 10 martie, încă două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova. Este vorba despre doi adulți, care au fost spitalizați la Toma Ciorbă, după mai multe zile petrecute acasă, fără a respecta un regim de carantină. Aceștia au efectuat vizite în Italia, la sfârșitul lunii februarie.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.


Pub