Istoria unei moldovence blocate în Italia. „Dacă nu aveam unde sta, idee nu am cum mă descurcam”

Mii de moldoveni au rămas blocați în Italia, din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor foarte stricte impuse de autoritățile acestei țări, pentru a preveni răspândirea noului virus. În aceeași situație se află și Nata, care spre deosebire de alți conaționali care muncesc acolo, nu are nici loc de trai, nici de muncă. Tânăra ne-a povestit cum se descurcă în această situație foarte grea în care Italia s-a pomenit, brusc, paralizată de boală.

Foto: Facebook

Tânăra a plecat pentru doar câteva zile în capitala Italiei, Roma, și s-a pomenti blocată acolo.

La început, situația nu părea atât de gravă, iar oamenii erau calmi și nimic nu prevestea ceea ce avea să urmeze. Însă noul virus s-a extins atât de brusc, încât autoritățile italiene s-au văzut nevoite să aplice măsuri drastice pentru toate orașele și pentru fiecare persoană aflată pe teritoriul țării, fără excepție.

Nata a avut mare noroc de prietenul ei, care este stabilit în Roma: „Prietenul meu e aici in Italia și eu sunt la el acum, măcar am unde sta. Dacă nu aveam unde sta, ideie nu am cum mă descurcam. Străzile sunt aproape pustii. Circulă doar cei care au de mers la muncă și pleacă din localitate, este obligatoriu să aibă la ei niște acte/permise care le permit să circule și care trebuiesc prezentate în caz că te oprește poliția”.

Tânăra spune că practic nu iese din curtea casei în care se va afla nu se știe pentru cât timp, până Italia nu își va redeschide hotarele, iar Republica Moldova va relua cursele aeriene spre și dinspre această țară: „Eu nu prea am voie sa ies, pentru că nu am permisiune și nici motive serioase să părăsesc localitatea. Ieri am iesit până la market, chiar dacă imi era frică să nu ne oprească Poliția, pentru că nu e voie să fie mulți în mașină; e de dorit să fie doar șoferul”.

Nata ne-a povestit și cum este amosfera în Roma: „Străzile sunt pustii practic, doar cei cu treabă, în rest nimeni.Toate localurile lucrează până la ora 18. În magazine se lasă un număr limitat de oameni să intre; depinde cât de mare este marketul. Toți așteaptă afară să intre la cumpărături, la distanțe de circa 1 metru. Vânzătorii sunbt cu măști și mănuși, la fel și în farmacii. Chiar și în cafenele nu au voie să intre mulți. E strict cu asta aici. Și cumva chiar se conformează lumea, nu se revoltă”.

„Roma mai frumoasă ca niciodată. De fapt toată Italia. Acum a îngenuncheat în fața unui virus și e părăsită, dar își va reveni ea tot cu oamenii ei și moldovenii noștri din ea. Vreau ca după ce trece toată nebunia asta să o vizitați și să faceți fotografii din țara unde oamenii cu capul sus rezistă la toate răutățile ce se aruncă în capul lor”, a scris tânăra, pe o rețea de socializare.

Tânăra a decis să sărbătorească Ziua internațională a femeilor la Roma, așa că și-a organizat o mini-vacanță în capitala Italiei, doar că „sejurul” va dura mai mult decât fusese planificat. Mai ales că și Moldova sistează toate zborurile din Europa, inclusiv cursele din Italia, în contextul în care Guvernul a declarat Cod Roșu de epidemie cu coronavirus.

Numărul deceselor provocate în Italia de coronavirus a ajuns, astăzi, la 1.266, înregistrându-se încă 250 de morţi în ultimele 24 de ore. În acest timp, cazurile confirmate au urcat la 17.660, cu 1.328 mai multe faţă de ziua anterioară.


Pub