18:05:53 19.04.2024
Stiri

Directorul „TRANSGAZ” din România dă asigurări că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi finalizate către sfârșitul lunii mai curent

Economie 13.03.2020 13:09 Vizualizări1543 Autor: Ziarul National
Directorul „TRANSGAZ” din România dă asigurări că lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău vor fi finalizate către sfârșitul lunii mai curent


Lucrările de construcție a conductei de transport al gazelor naturale Ungheni-Chișinău urmează a fi finalizate către sfârșitul lunii mai curent, dă adigurări directorul general al „TRANSGAZ” SA din România, Ion Sterian.

Directorul de la „TRANSGAZ” a informat astăzi conducerea Agenției Naționale de Reglementări în Energetică (ANRE) de la Chișinău despre existența unor dificultăți legate de livrarea unor echipamente tehnice de la producători italieni, care în situația actuală de criză, legată de interdicțiile impuse după extinderea noului coronavirus, ar putea genera anumite întârzieri.

În cadrul discuțiilor, părțile au constat un grad avansat în implementarea proiectului, iar directorul general ANRE, Veaceslav Untila, a apreciat înalt eforturile depuse privind realizarea lucrărilor în termenele stabilite și a măsurilor întreprinse de partenerii români la sfârșitul anului 2019, pentru pregătirea sistemului de transport a gazelor naturale de a funcționa în regim revers și asigurarea în caz de necesitate a Republicii Moldova cu gaze naturale prin conducta transbalcanică, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.

Un alt subiect abordat de partenerii români se referă la anumite prevederi ale legislației privind recuperarea investițiilor realizate. În acest scop, reprezentanții „TRANSGAZ” SA au relatat despre cooperarea cu un expert internațional contractat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru elaborarea propunerilor de modificare a legislației, bazând-se pe cele mai bune practici europene.

Conducerea ANRE au dat asigurări că Agenția va acorda suportul și expertiza necesară pentru elaborarea unui cadru juridic corespunzător ce va contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

Menționăm că pentru proiectul în valoare de 93 de milioane de euro numai pe teritoriul R. Moldova, compania românească „TRANSGAZ” a luat un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii de 38 de milioane de euro. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md