/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Duma rusă a rectificat bugetul pentru 2020. În document nu scrie expres despre creditul promis Chișinăului. Ce spun Dodon și Chicu

missing
13 martie 2020, ora 13:20

Duma de Stat a Federației Ruse a votat ieri, în a doua lectură, un proiect de modificare a bugetului pentru anul 2020. În document nu este stipulat expres nimic despre un posibil credit acordat R. Moldova, despre care a tot vorbit Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Banii au fost promiși de Moscova toamna trecută, fiind vorba atunci de 500 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură din țara noastră, iar Ministerul Economiei a lansat deja și licitațiile pentru reparația unor tronsoane de drum din banii rușilor.

Între timp, guvernanții de la Chișinău vorbesc deja de 200 de milioane de dolari pe care ar urma să-i primim din Rusia, la prima etapă, pentru reparația drumurilor.

Deși nu scrie expres în proiectul avizat de Duma de Stat despre un credit pentru R. Moldova, acesta s-ar putea regăsi în anexa secretă la Legea bugetului care se referă la acordarea unor credite pentru debitori străini.

Astăzi, Igor Dodon s-a lăudat în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” că Duma de Stat a aprobat în a doua lectură rectificarea bugetului Rusiei, unde este prevăzută acordarea creditului pentru R. Moldova, în sumă de 200 de milioane de euro.

„Negocierile se vor încheia, fie în această săptămână, fie la începutul săptămânii următoare. Va fi semnat acordul și va fi ratificat în Parlament în luna martie și la început de aprilie acești bani vor ajunge în R. Moldova, pentru a începe construcția drumurilor”, a declarat Dodon.

Tot astăzi, premierul Ion Chicu a declarat că s-au negociat deja cu partea rusă toate condițiile tehnice ce vizează creditul, iar ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, a fost împuternicit să semneze acordul.

Ulterior, acordul va fi ratificat de ambele Parlamente, astfel ca prima tranșă de 200 de milioane de euro sa fie transferată. A doua va veni atunci când vom solicita”, a precizat Chicu.

Creditul va fi acordat pentru un termen de 11 ani, cu o perioadă de grație de un an, iar 2% va fi rata dobânzii.

Ieri, în plenul Parlamentului, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură împotriva ministrului Economiei, Anatol Usatîi a recunoscut că licitațiile pentru reparația drumurilor au fost lansate fără a avea acoperire financiară și se mizează în mare parte pe creditul promis din Rusia.

Dacă banii nu vor veni de la Moscova, autoritățile vor fi obligate să anuleze toate licitațiile și să facă rectificări la buget pentru a modifica resursele financiare prevăzute pentru drumuri și a le distribui altfel.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram