/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Opoziția boicotează concursul de selectare a 4 membri CSM. Sârbu: „A fost compromis și este nelegitim”

missing
13 martie 2020, ora 14:56

Deputații din opoziție, care fac parte din Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, au părăsit astăzi, în semn de protest, ședința la care erau audiate persoanele care și-au depus dosarele la concursul pentru selectarea a patru membri în Consiliul Superior al Magistraturii.

Parlamentarii acuză noua majoritate PSRM-PD că ar fi ajuns deja la o înțelegere cine vor fi cei patru selectați dintre 17 candidați, iar concursul nu este decât o farsă.

„Acest concurs a fost compromis din start, este profund politizat, necredibil și nelegitim. Au fost schimbate regulile de joc exact în timpul jocului”, spus deputatul „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, după ce a părăsit ședința.

Amintim că, în această săptămână, din Comisia juridică a fost exclus Andrian Candu, fiind înlocuit cu un membru democrat.

Prima încălcare a procedurii: componența Comisiei de concurs s-a schimbat chiar în timpul concursului, doar din motivul ca să fie asigurată o majoritate stabilă în comisie. Azi 6 membri PD-PSRM din comisie pot decide”, a explicat Sârbu.

Cea de-a doua încălcare se referă la modificarea Legii cu privire la CSM. Documentul votat de socialiști și democrați prevede că viitorul președinte al CSM va putea fi ales și din rândul profesorilor de drept nu doar al judecătorilor, adică din rândul celor care vor trece concursul Comisiei juridice a Parlamentului.

Iarăși s-a schimbat regula de joc. Este foarte clar că această modificare în lege s-a făcut pentru ca noul președinte al CSM să fie ales din rândul celor care vor fi agreați de noua coaliție și să fie docil acestei guvernări, ca să fie supusă justiția în totalitate”, a acuzat Sârbu.

Deputatul s-a arătat indignat și de faptul că opoziția nu a fost lăsată să adreseze întrebări incomode candidaților. La începutul ședinței Comisiei juridice a fost aprobată o listă cu 10 întrebări care să fie adresate tuturor candidaților.

„Până acum am audiat vreo 6-7 candidați din cei 17 și când am început a da întrebări, pentru a evalua obiectiv candidații, membrii comisiei PSRM-PD au opus rezistență ca să nu poată fi puse alte întrebări decât cele incluse în listă. Credem că cei 4 sunt deja preselectați. Nu excludem că și președintele CSM este deja agreat de noua majoritate”, a adăugat Sârbu.

Vedeți mai jos cine sunt candidați care luptă pentru patru fotolii în Consiliul Superior al Magistraturii.

/LISTA/ Pentru patru fotolii din CSM luptă 18 persoane. La concurs s-au înscris și doi foști judecători ai Curții Constituționale

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram