(video) Premierul Ungariei, la Chișinău: Nu este deloc ușor în UE, dar e mai bine să fiți înăuntru decât în afară

Premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel al Republicii Moldova, Ion Chicu, au susținut o conferință de presă comună, după o întrevedere în format extins a delegațiilor celor două țări. Totodată, cei doi șefi de Guverne au semnat și o Declarație privind parteneriatul strategic dintre state. Orban este însoțit, în cadrul vizitei, de un grup de oameni de afaceri care reprezintă peste 30 de companii maghiare, cointerate să învestească în Moldova.

Prim-ministrul Ion Chicu i-a mulțumit omologului său ungar pentru faptul că a dat curs invitației, în pofida situației complicate, legate de răspândirea coronavirusului.

„Relația dintre țările noastre este una excelentă și vine să confirme dinamica deosebită a dialogului nostru politic bilateral. Pentru Republica Moldova, păstrarea acestui ritm, dinamici, prezintă o prioritate, iar actuala vizită a ministrului Ungariei va constitui un impuls pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului nostru”, a declarat Ion Chicu.

Îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru sprijinul ferm și fără rezerve pe care Ungaria îl acordă în mod consecvent eforturilor de modernizare și reformare a Republicii Moldova și nutresc speranța că putem conta și pe viitor pe aceeași susținere generoasă din partea partenerilor ungari. Pe această cale, țin să mulțumesc Guvernului Ungariei și pentru menținerea Republicii Moldova în calitate de țară prioritară în cadrul strategiei Ungariei în domeniul asistenție internaționale pentru dezvoltare, precum și pentru cele peste 40 de proiecte valoroase, implementate în RM”, a mai punctat premierului de la Chișinău.

Ion Chicu a menționat și despre relațiile economice dintre cele două state, precum și despre intensificarea schimburilor economice: „Ungaria este al 13-lea partener comercial al RM și asta înseamnă că există oportunități și potențial de extindere și sunt ferm convins că prezența economică ungară în RM va putea fi mai puternică. De asemenea, un subiect de interes comun a vizat atragerea investițiilor economice maghiare în diverse ramuri ale economiei naționale, în special a unor agenți economici notorii, cum ar fi grupul financiar OTP Bank, care are o are o experiență vastă în toată regiunea și care contăm mult că va ridica standardele pieței financiar-bancare ale RM. Suntem recunoscători pentru intenția Guvernului Ungariei de a aloca acel credit de 100 de milioane pentru a impulsiona relațiile economice între agenții economici din ambele state, pentru a investi masiv în țara noastră. Mediul de afaceri și Guvernul RM va implementa orice solicitare, modificări de legislație, pentru a crea condiții încă mai bune pentru investitori”.

„Dacă dați puțin paginile înapoi în cărțile de istorie, nu veți găsi niciun capitol în care să fi fost vorba despre vreun conflict între țările noastre, pentru că această cooperare dintre cele două state a fost întotdeauna la un nivel înalt și lipsită de orice fel de dușmănie. Și aceasta este situația și în momentul de față”, a subliniat premierul Ungariei.

Viktor Orban a apreciat prezența la întrevederea dintre delegații a ministrei Sănătății, care a informat despre situația privind răspândirea coronavirusului și măsurile luate de autorități.

În ceea ce privește problemele geopolitice, oficialul a reiterat că Ungaria a fost și este „un angajat ferm în sprijinirea RM în tendințele sale de integrare europeană”. „Considerăm că nu este doar interesul dvs, este treaba dvs desigur, dar e de interesul întregii Uniuni Europene ca să existe aceste relații de parteneriat strategic la granițele estice și să fie deschise posibilitățile pentru cooperarea economică pentru aceste țări”, a precizat Viktor Orban.

„Avem o experiență de ani buni în UE. Trebuie să vă spun că nu este deloc ușor să valorizăm interesele naționale în cadrul UE, interesul este, totuși, să fiți mai bine pe dinăuntru decât pe dinafară. De aceea vă sfătuiesc să căutați toate posibilitățile de cooperare cu UE și în această tendință cu plăcere vom fi partenerii dvs. Înțelegem foarte bine situația țării dvs. Nicio țară nu reușește să își schimbă numărul casei pe strada pe care stă. Înțelegem foarte bine poziția și acțiunea dvs și facem același lucru, să apărăm interesele țării noastre într-un context diferit”, a mai adăugat premierul ungar.

În cadrul vizitei premierului Ungariei în Moldova, a fost semnată și o Declarație privind parteneriatul strategic dintre cele două țări. „Obiectivul primar al parteneriatului strategic vizează extinderea și aprofundarea cooperării noastre bilaterale precum și suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Chicu.

„Cooperarea strategică pe de o parte înseamnă o cooperare în domeniul democrației, experiențele pe care Ungaria le-a avut pe calea integrării europene este gata să vi le transmită prin intermediul unor experți. De asemenea, este vorba despre niște elemente economice, să extindem colaborarea economică și sub acest aspect va avea o importanță deosebită ședința Comisiei mixte în luna mai”, a subliniat Viktor Orban.

„Mulțumim Guvernului dvs pentru ajutorul pe care ni l-ați acordat în privința celor două mari investiții din Ungaria în Moldova în domeniul bancar și farmacologic. Rezultatele obținute pot fi evaluate deja la nivel internațional și intenția noastră este să extindem cooperarea în domeniul agriculturii și învățământului. Suntem gata să creăm o instituție comună de învățământ, pentru a forma specialiști cu diplome valabile în cele două state și în UE”, a mai adăugat premierul ungar.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, întreprinde o vizită oficială la Chișinău, însoțit de un grup de oameni de afaceri, care au intenția să investească în Republica Moldova.


Pub