Pedepse mai dure pentru mercenari: Închisoare de până la 10 ani

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a articolului 141 din Codul penal, prin care se urmărește înăsprirea pedepselor pentru mercenari și pentru organizatorii acestora.

Foto: unitedwaynwla.org

Inițiativa legislativă aparține deputaților Mihail Popșoi, Chiril Moțpan, Alexandru Jizdan, Igor Grosu, Virgiliu Pâslariuc.

Mihail Popșoi a admis că înăsprirea pedepsei nu va elimina cu totul fenomenul mercenariatului, însă a insistat că orice persoană trebuie să fie conștientă de inevitabilitatea răspunderii penale pentru aceste crime.

Potrivit proiectului, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani. Iar angajarea, instruirea, finanţarea sau altă asigurare a mercenarilor, precum şi folosirea lor într-un conflict armat, în acţiuni militare sau în alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orînduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se va pedepsi cu închisoare de la 10 la 15 ani. În prezent, aceste termene constituie 3-7 și, respectiv, 5-10 ani.

Potrivit Codului penal, prin mercenar se înţelege persoana special recrutată, în ţară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la operaţiunile militare în vederea obţinerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia, care nu este nici cetăţean al părţii la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi nu a fost trimisă de către un stat, altul decît partea la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.


Pub