Ce prevede Declarația privind parteneriatul strategic dintre Ungaria și Moldova, semnată de Ion Chicu și Viktor Orban

Declarația privind parteneriatul strategic dintre Ungaria și Republica Moldova, semnată astăzi de către prim-miniștrii celor două țări, Ion Chicu și Viktor Orban, vizează extinderea și aprofundarea cooperării bilaterale, precum și suportul pentru integrarea europeană a statului nostru.

Foto: UNIMEDIA

În cadrul vizitei premierului Ungariei în Moldova, a fost semnată Declarația privind parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Obiectivul primar al Parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului Republicii Moldova de integrare europeană. Guvernele vor desfășura întâlniri consecutive în Moldova și Ungaria, prezidate de premieri. Totodată, vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință și altele.

Prin acest document, Guvernele se angajează să întreprindă acțiuni comune, orientate să susțină progresul RM în procesul de integrare europeană.

De asemenea, Parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova - Ungaria.

Prim-miniștrii celor două state au convenit să elaboreze Planuri de Acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual realizările.

„Cooperarea strategică pe de o parte înseamnă o cooperare în domeniul democrației, experiențele pe care Ungaria le-a avut pe calea integrării europene este gata să vi le transmită prin intermediul unor experți. De asemenea, este vorba despre niște elemente economice, să extindem colaborarea economică și sub acest aspect va avea o importanță deosebită ședința Comisiei mixte în luna mai”, a subliniat premierul ungar, Viktor Orban.

Ion Chicu a mulțumit omologului său ungar pentru suportul deschis oferit Republicii Moldova și a menționat că așteaptă ca semnarea Parteneriatului Strategic să impulsioneze schimburile economice între cele două țări, creând relații noi între oamenii de afaceri maghiar și moldoveni.

În 2018, Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al Republicii Moldova, cu valoarea schimburilor comerciale de circa 118,96 milioane de dolari. În 2019, volumul comerțului bilateral a fost de circa 119,9 milioane de dolari.

În Moldova activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți circa 68,5 milioane de lei. Printre cei mai mari investitori din Ungaria se numără grupul financiar „OTP Bank” și compania farmaceutică „Gedeon Richter”.


Pub