(update/video) Maia Sandu explică de ce beneficiază de pază de stat

La patru luni de la demiterea din funcția de prim-ministră, Maia Sandu încă mai beneficiază de pază de stat. Lidera PAS spune că aceasta este prevederea legală, dar și recomandările unor parteneri externi.

Foto: UNIMEDIA

„Nu mi-e frică de nimeni, dar este adevărat că încă am pază de stat. Este prevederea legală și sfatul unor parteneri, inclusiv, dacă vreți, de la nivel internaționl. Ei m-au sfătuit să păstrez paza pentru că există anumite riscuri, mai ales în an electoral”, a spus fosta prim-ministră, Maia Sandu, la Cutia Neagră, de la TV8.

Potrivit Maiei Sandu, este vorba despre trei persoane care asigură, pe rând, paza fostei prim-ministre.

(update) SPPS a răspuns unui demers făcut de UNIMEDIA, prin care a explicat că paza de stat este asigurată deminitarilor de stat, în conformitate cu Legea 134 din 2008, in conformitate cu art.6 alin.(l): ,„Din categoria demnitarilor Republicii Moldova care beneficiază de protecție de stat fac parte: Președintele Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul, ex-Președintele Republicii Moldova, ex-Președintele Parlamentului, ex-prim-ministrul, pe perioada stabilită de legisație".

La ora actuală, SPPS se conduce de prevederile HG 61012018 ,,Pentru aprobarea Regulamentului Guvernului" care stipulează in punctu| 93 al Regulamentului că „,Prim-ministrul, în caz de încetare a mandatului Guvernului, beneficiază de protecție de stat și de automobil în decurs de cel puțin un an de la data încetării mandatului, precum și de pașaport diplomatic, în condițiile legii".

„În articolul difuzat pe 12 martie curent de portalul de știri unimedia.info precum că ,,Prim-ministrul Republicii Moldova, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor, beneficiază de asigurarea securității în decursul unui an de zile, dacă mandatul acestuia a avut o durată de cel puțin un an” este o afirmație eronată, făcându-se trimitere la o prevedere din Legea nr. 6411990 ,,Cu privire la Guvern" care a fost abrogată în anul 2017”, se menționează în răspunsul oferit de SPPS.


Pub