Șeful ANSP explică ce înseamnă carantina și care ar fi cel mai pesimist scenariu

În cazul în care va exista transmitere locală a infecției cu coronavirus, există riscul de a ne autoizola pe 70 de zile. Pentru a evita însă astfel de scenarii, cetățenii ar trebui să înțeleagă și să respecte întocmai regimul de carantină, a declarat șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, la emisiunea Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

Potriv oficialului, din cele 10 mii de fișe epidemiologige prelucrate pînă acum, 2 mii au fost rebutate, întrucât nu aveau scris numele, strada sau numărul de telefon. Acest lucru indică faptul că oamenii încearcă să ascundă ceva, însă, aceștia „nu ascund decât propria sănătate”. Specialistul a venit cu explicații clare ce înseamnă carantină și de ce acest regim trebuie respectat întocmai.

„Noi avem mii de oameni în carantină, pentru că, dacă spun pe scurt, ține de propria lor sănătate și siguranță. Pentru că dacă dumneata vii din zona X unde există transmitere locală, ceea ce deja există în Europa, riscul de a prelua infecția e mare. Perioada de incubare este 14 zile, maxim, deci oamenii trebuie să înțeleagă, foarte clar, că în 14 zile ei prezintă risc. Să se gândească la oamenii de lângă ei și să ia măsuri pentru ai proteja și pe ei. Și, când se autoizolează, medicul de familie trebuie să știe, în felul acesta dezlegi mânile autorităților de sănătate, care, la rândul lor, întreprind măsuri asupra cazului care nu reușește să se agraveze. Autoizolarea presupune doi pași. Nu trăim în vacuum, e simplu, copiii trebuie să fie mai departe, iar adulții să păstreze distanța”, a explicat acesta.

Șeful ANSP a dat exemplul demn de urmat al unui cuplu de moldoveni, revenit dintr-o zonă de risc. „Știind că au acasă părinți cu vârstă de peste 70 de ani, cuplul a închiriat un apartament unde au stat în carantină, pentru a nu infecta părinții întrucât își respectă aproapele. Aceștia au fost testați negativ până la urmă”, a povestit Furtună.

Potrivit lui Furtuna cel mai pesimist scenariu ar fi regimul de izolare pentru toți, până în vară, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă se vor înregistra cazuri transmitere locală a infecției de coronavirus.

„Daca mergem pe un scenariu prost, lucrurile pot dura mai bine de 2 luni. 70 de zile de la înregistrarea primelor cazuri. Dacă va fi transmitere locală masivă, precăutăm scenariul când vacanța va fi prelungită și din această cauză va fi prelungit și anul de studii. Totul depinde de noi și cât vom fi de cooperanți”, a declarat Furtună, îndemnând la calm și înțelegere.

Pe 12 martie au fost confirmate încă două cazuri de coronavirus în Republica Moldova, ridicând numărușl acestora la 6 pacienți, toți reveniți din Italia, țară afectată de Covid-19.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis sistarea orelor și procesul educațional în toată țara, indiferent că este vorba despre educația preșcolară, școlară sau universitară.


Pub