Ai decis să te izolezi benevol acasă? Iată 11 lucruri pe care le poți face #stauacasă

PE SCURT

Ca să nu răspândim coronavirusul, autoritățile recomandă să rămânem acasă și să păstrăm distanța socială. Prin urmare, Moldova.org îți recomandă pentru acest weekend să rămâi acasă și să eviți cât mai mult zonele aglomerate.

Pentru tine am pregătit 11 idei de activități pe care le poți face acasă, singur sau cu ajutorul copiilor. Ai nevoie de puțină inspirație, pentru că ideile le găsești mai jos. Poți să faci curățenie generală și să dezinfectezi casa sau poți să joci în jocuri de societate.

De asemenea, îți spunem ce evenimente majore s-au anulat sau amânat din cauza coronavirusului.

PE LUNG

1. Dormi

Dacă ești angajat full-time și trebuie să fii de dimineață la muncă, amintește-ți momentele când pur și simplu nu te puteai trezi sau nu aveai putere să te ridici din pat.

Dacă ești elev sau student, acum este momentul să recuperezi somnul dulce la care ai renunțat din luna septembrie.

2. Fă sport

Fie că ai dat vina pe lipsa de timp, fie pe oboseală, fie pe job sau ai găsit alte o mie de motive să nu faci sport, acum este momentul. Rezervă-ți 30 de minute și fă yoga sau exerciții cardio. Ai putea să încerci zumba. Pe Youtube poți găsi tutoriale în orice limbă dorești. Eu, de exemplu, am început să fac yoga acum câteva săptămâni, urmărind acest video.

3. Ai grijă de florile tale

Dacă ai flori acasă, acum este momentul să le îngrijești și să le acorzi mai multă atenție. Poți să le schimbi ghiveciul, să rărești puișorii plantelor, poți să le cureți, să le schimbi locul, să le schimbi pământul sau să le uzi.

4. Fă o plimbare în pădure sau curăță via

Dacă locuiești lângă o pădure sau parc, ai putea să faci o plimbare. Totuși, fii atent să păstrezi distanța față de alți vizitatori. Poți să-ți organizezi un picnic, să admiri viorelele înflorite acum sau să strângi gunoiul din pădure. Acolo mereu o să găsești gunoi!

Dacă trăiești în sat sau ai decis să te izolezi la rude și ei au vie, ai putea să dai o mână de ajutor la curățit via, la legat vițele sau la strâns vițele curățite de pe jos.

Este momentul potrivit să plantezi puieți de vie sau flori în grădină. De asemenea, este important ca și aici să păstrezi distanța față de rudele tale sau alți oameni.

5. Învață o limbă străină

Poți să începi să înveți o limbă străină. Poți să treci un curs online, poți să urmărești filmulețe pe Youtube, să îți iei un profesor privat cu care să comunici prin Skype sau orice platformă dorești. Mai există și aplicații la telefon precum Duolingo sau jocuri cu ajutorul cărora poți să înveți ușor o limbă străină.

6. Citește cărți

Moldova.org îți recomandă să citești cartea care te face să îndrăgești un morocănos minunat. „Un bărbat pe nume Ove” de Frederik Backman este cartea care te indignează, te face să râzi, apoi să plângi, după care să ai impresia că plutești pe un nor și toate acestea datorită morocănosului Ove, care are o inimă nemaipomenit de mare.

Îți recomand și cartea pe care am devorat-o în trei zile și provoacă emoții încă mult timp după lecturarea ei. „Mințile lui Billy Milligan” este un roman de non-ficțiune care îți prezintă viața tânărului Billy și a celor 24 de personalități care i s-au cuibărit în minte.

El este prima persoană din istoria Statelor Unite achitată de o crimă majoră pledând prin tulburarea de personalitate multiplă. Intens mediatizat, cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni, dar și a atras atenția scriitorului american Daniel Keyes care, în 1981 a publicat această carte.

Reportera Moldova.org, Tatiana Beghiu, îți recomandă să citești cartea care te pune în pielea unui copil de 9 ani la Auschwitz. „Băiatul cu pijamale în dungi” este cartea care, deși are personaje inventate, totuși îți povestește în amănunte realitățile dure din timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Cartea a fost publicată în anul 2006, iar scriitorul irlandez John Boyne spune că primele schițe ale istoriei le-a scris în doar două zile și jumătate. „Dormeam puțin și mă grăbeam să revin la schiță”, povestește el într-un interviu. Dar nu e totul atât de simplu precum pare. Înainte de a scrie acestă istorie, Boyne s-a documentat minuțios timp de aproape 20 de ani. Citea foarte mult despre Holocaust, despre acel fragment tragic din istorie.

Iar dacă vrei să citești despre iubire, vezi cartea care-ți povestește despre iubirile lui Ernest Hemingway.

Ernest Hemingway este scriitorul care prin textele sale te aduce în mijlocul unei ierni geroase și morocănoase, în timp ce afară este o arșiță insuportabilă. El este cel care a scris atât de bine, dar totuși prea puțin.

Îi plăceau vânătorile, discuțiile liniștite între prieteni, acompaniate de o sticlă de tărie pe care le sorbeau încet și care încălzea discuția. Cartea „Iubirile lui Hemingway, povestite de el însuși” și consemnate de A.E. Hotchner îți povestesc despre lucrurile pe care nu le știai, dar care îți prezintă un altfel de Hemingway.

7. Fă puzzle, alege jocurile de societate sau inventează jocuri

Cui nu-i plac jocurile? Poți să ștergi praful de pe puzzle-urile vechi și să revii la ele. Dacă îți pare plictisitor, încearcă să faci puzzle-ul fără să privești la desen sau setează o oră ca să-l faci. Jocurile de societate sunt, la fel, o idee foarte bună. Poți alege Monopoly – un joc economic în care se bazează pe conceptul economic monopol. Dacă nu-l ai acasă, poți juca online sau îl poți confecționa singur, căutând pe Google sau pe Youtube. Acest joc se potrivește atât copiilor, cât și adulților.

De exemplu, ai putea să provoci persoanele cu care ești în aceeași casă să căutați comori. Alegi un obiect cum ar fi telefonul și-l ascunzi cât poți tu de bine. Apoi ceilalți trebuie să-l găsească. Poți să stabilești și un premiu. Dacă ceilalți nu reușesc să găsească comoara, continuați să jucați după principiul rece, cald și fierbinte.

8. Fă un podcast despre izolarea ta acasă sau scrie despre asta

Pentru podcast poți să folosești telefonul ca să înregistrezi. Ulterior, poți să montezi podcastul la computer prin programul Audacity sau în altele care îți plac mai mult.

De crezi că nu o să reușești, scrie în fiecare zi pe Facebook despre ceea ce faci acasă în carantină, ce emoții ai, la ce te gândești și alte lucruri care sunt importante pentru tine și ai vrea să te împarți cu ele.

De exemplu, reportera DOR Ioana Burtea a povestit în Izolare în vremea coronavirusului”, timp de 12 zile. Citește cum se vede panica legată de coronavirus dintr-o locuință pusă sub izolare voluntară pentru două săptămâni.

9. Învață să coci pâine sau prăjituri

În condițiile în care toată lumea cumpără pâine, cereale și alte produse în cantități mari, fiind panicați de ce se întâmplă în lume din cauza coronavirusului și ți-e frică că ai putea rămâne fără pâine, noi îți spunem să înveți să coci pâine acasă. O poți urmări pe Natka Minunatka care vrăjește în făină.

Dacă nu vrei să coci pâine, poți coace prăjituri sau checuri. Dacă nu vrei ceva dulce, alege să pregătești mâncarea ta preferată sau să încerci ceva nou. Pe blogul Valeriei – Valerie`s Food – poți găsi rețete verificate în care poți avea încredere.

10. Curățenie generală

După ce ai făcut ceva gustos și ai lăsat bucătăria ca după război, îți recomandăm să faci curățenie generală. Este important să dezinfectăm spațiile comune cum ar fi masa de la bucătărie, suprafețele din baie și alte lucruri pe care le utilizezi foarte des cum ar fi telecomanda. Putem să spălăm geamurile.

După ce ai terminat curățenia în casă, poți face curățenie în curte. Dacă trăiești în apartament, în bloc, poți dezinfecta butoanele de la ascensor, mânerele de la ușa de intrare, balustradele, cutiile poștale sau alte locuri atinse cel mai des.

11. Telefonează rudele și prietenii

Cât ești izolat în casă, ai putea să-ți suni rudele, bunicii, prietenii să vezi ce mai fac, dacă se simt bine și să-i informezi despre coronavirus, despre riscuri și despre ce se întâmplă în lume. Îi puteți informa despre faptul că sunteți izolat și îi rugați să nu vină în vizită la tine.

Dacă nu ai bani pe cont, există internet. În așa fel, ai putea să vorbești cu rudele din Italia care sunt izolate acolo și să vă întrebați dacă la Paște sau la Paștele Blajinilor situația se va schimba.

Evenimente anulate din cauza coronavirusului

Multe evenimente din Moldova, dar și în restul lumii, au fost anulate sau amânate. De exemplu, Federația Moldovenească de Fotbal a decis că mai multe meciuri vor avea loc fără spectatori. Până pe 20 aprilie, toate concertele de la Sala cu Orgă sunt anulate. La Palatul Național „Nicolae Sulac” a fost amânat concertul „Fluieraș la 75 de ani”, dar și evenimentele până la 20 aprilie. Respectiv, Lara Fabian, Pavel Volea, trupa „3 Sud Est” nu vor mai veni la Chișinău în martie.

Mai mult, Ministerul Agriculturii a anulat expoziția internațională „Moldagrotech”.

Peste hotare, Festivalul de Muzică și Arte Coachella Valley care se organizează în deșertul Colorado, a fost amânat pentru luna octombrie. Festivalul a adunat peste 300 de mii de oameni.

Expoziția și conferința anuală de muzică din Austin, Texas – SXSW – au fost anulate complet.

Facebook și Google și-a anulat unele evenimente, iar întâlnirea anuală dintre Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional va avea loc online. Chinese Grand Prix a fost amânat, iar Geneva International Auto Show a fost anulat. 

Artiști ca Mariah Carey, Stormzy, Green Day, BTS, Ciara, Avril Lavigne, The Metropolitan Opera, The Boston Symphony Orchestra, Khalid, Ben Harper, The National, Pearl Jam, Miley Cyrus, Louis Tomlinson, Madonna și anulat sau amânat concertele din zonele afectate de coronavirus.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.