Comunicarea pe timp de corona-criză. Cum se adresează oamenilor oficialii noștri și cei străini

PE SCURT

Comunicarea de criză nu a fost mai necesară decât acum, când pe limbile și în gândurile tuturor este frica de a se infecta cu Covid-19. Felul în care autoritățile de la noi, în special președintele Dodon și premierul Chicu, abordează și comentează comportamentul cetățenilor R. Moldova, ne-a motivat să analizăm comunicarea de criză atât la noi în țară, cât și în alte state afectate de coronavirusul de tip nou.

După Italia, Franța este a doua cea mai afectată țară din Europa de coronavirus. În acest context, președintele Franței a asigurat populația că se va face totul pentru a nu răspândi infecția și că liderii europeni vor lua „toate măsurile necesare” pentru a evita instabilitatea economică cauzată de criza coronavirusului. 

Comisia Europeană a anunțat crearea unui fond special de investiții pentru coronavirus cu o finanțare de 25 de miliarde de euro.

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că „trebuie să facem niște sacrificii acum, ca să nu facem sacrificii mai mari mai târziu”, iar premierul Spaniei, Pedro Sanchéz, a anunțat despre un plan „șoc” pentru a opri răspândirea infecției cu coronavirus.

Pe fundalul a celor menționate mai sus, amintim și cum a vorbit premierul Republicii Moldova despre prima femeie din Republica Moldova infectată cu coronavirus. „În cazul de față avem un caz de iresponsabilitate totală. Persoana respectivă a pus sub pericol sănătarea mai multor persoane, inclusiv în aeroportul italian, în aeronavă și aici, la noi”, a menționat Ion Chicu.

PE LUNG

Enlarge

ion-chiciu
Premierul Ion Chicu

„Din ce am fost informați, inclusiv de la autoritățile italiene, doamna a fost internată în spital în Italia. Într-un mod foarte iresposabil a părăsit spitalul de acolo, s-a urcat în avion și a venit acasă. Am menționat că cetățenii R. Moldova, oriunde s-ar afla, sunt așteptați acasă, dar fiecare trebuie să manifeste responsabilitate. În cazul de față avem un caz de iresponsabilitate totală. Persoana respectivă a pus sub pericol sănătatea mai multor persoane, inclusiv în aeroportul italian, în aeronavă și aici, la noi”, a declarat Ion Chicu la Ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, duminică dimineața.

Ion Grosu, comunicator strategic cu 14 ani de experiență în proiecte de dezvoltare internațională, comentează pe blogul său că „un singur caz a demonstrat incapacitatea instituțiilor statului de a coordona eforturile și de a comunica într-o situație de criză”.

„În condițiile în care țări ca Italia, Coreea de Sud și Japonia au probleme serioase de logistică – medicamente, echipamente, personal medical, spații – în Moldova decidenții ne adorm cu povești că totul e pregătit, că totul e bine. De ce eforturile concentrate de a preveni și lupta cu Covid-19 sunt dirijate de politicieni și nu de medici? Din cauza femeii celea”, ironiează Ion Grosu.

Portalul Sic.md a scris de ce NU trebuie să ne facem provizii din cauza COVID-19. „E important și faptul că autoritățile statului asiatic au fost transparente cu publicul despre nivelul de pericol, riscuri, dar și măsurile întreprinse pentru a preveni și combate virusul și au fost eficiente în acele măsuri. Experții afirmă că anume informarea sinceră a cetățenilor despre nivelul primejdiei și măsurile luate fac diferența. Acolo unde se cunoaște puțin, apare neîncrederea și acel sentiment de lipsă de control. Iar de aici – panica și făcutul rezervelor. De aceea mesajul premierului Ion Chicu la acest subiect, în care mustră cetățenii în loc să-i asigure că totul e sub control, nu este unul inspirat. Se poate și mai bine. Ceea de ce avem nevoie pentru a avea produse pe rafturi este încrederea unii în alții și un guvern sincer și transparent”, au menționat jurnaliștii.

Nici capul statului nu a evitat critica față de cetățenii panicați. „În legătură cu aceasta, îi atenționez pe toți cei care, prin atitudinea lor iresponsabilă, pun în pericol viața și securitatea altora: veți răspunde pentru aceasta în conformitate cu legea”, a informat Igor Dodon pe 9 martie.

După declarațiile premierului și președintelui, ne-am întrebat ce le spun premierii, președinții cetățenilor.

România. „Riscul unei pandemii rămâne ridicat”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la începutul acestei săptămâni că riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel național, european și global.

„Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact. Este esențial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecției.

Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Știu că pentru mulți aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari și pentru a proteja familiile, părinții, bunicii noștri. Dar efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea totală a cetățenilor.

La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu.

Suntem cu toții responsabili să ne informăm și să îi informăm pe cei apropiați de toate măsurile oficiale de prevenție și de restricțiile impuse. În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării. Trebuie să continue într-un ritm susținut campaniile de informare la nivel național”, a declarat președintele României.

Enlarge

ioha
Președintele României Klaus Iohannis

De asemenea, România a creat Grupul de Comunicare Strategică format la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență. Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne suntem informați de către acest Grup că în România sunt 48 de cazuri pozitive de coronavirus. 

Ucraina. „Scopuri politice”

În Ucraina există, deocamdată, o singură persoană infectată de coronavirus. Aceasta trăiește în zona Cernăuți și s-a întors recent din Italia.

Totuși, câteva zeci de persoane au fost în carantină după ce au fost evacuate din localitatea Wuhan China. Ei au fost plasați în sanatoriul din satul Novi Sanjarî.

Localnicii au fost nemulțumiți de faptul că persoanele suspectate de coronavirus au fost aduse în localitatea lor. Au blocat drumurile, au avut loc ciocniri cu poliția, iar în autobuzele cu cei evacuați zburau pietre. 

Vladimir Zelenskii, președintele Ucrainei, a condamnat violența și a făcut apel la omenie. De asemenea, el a declarat că „de vină pentru ciocnirile cu poliția ar fi provocatorii care ar fi avut scopuri politice”, scrie Radio Libertatea.

Enlarge

zelesk
Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskii

Persoanele au ieșit din carantină pe 5 martie, niciunul dintre ei nefiind infectat. Autoritățile au declarat că vor fi luate toate măsurile pentru ca infecția să nu se răspândească, limitând organizarea evenimentelor publice.

Franța. „Suntem doar la începutul acestei epidemii”

Pe 10 martie, președintele Franței, Emmanuel Macron, după ce a avut o discuție video cu liderii europeni despre coronavirus, a declarat că națiunile Europei vor face tot ce trebuie pentru a micșora răspândirea infecției. De asemenea, acesta a declarat că „nu trebuie să ne panicăm”. Macron a critica Austria și Slovenia pentru închiderea frontierelor comune cu Italia și a spus că se iau „decizii proaste în acest sens”.

Macron a declarat că liderii UE au convenit să ia „toate măsurile necesare” pentru a evita instabilitatea economică cauzată de criza coronavirusului, adăugând că „la nivel european vom fi mai flexibili în ceea ce privește ajutorul de stat” și că miniștrii de sănătate ai țărilor vor vorbi cu Comisia Europeană zilnic.

Tot marți, Macron a declarat că „suntem doar la începutul acestei epidemii”, după o vizită la serviciul de ambulanță de la spitalul Necker din Paris, scrie France24.

Franța este a doua cea mai afectată țară din Europa după Italia, care a intrat efectiv în blocaj pentru a opri răspândirea virusului.

Ministrul Culturii Franței și cinci parlamentari sunt infectați cu coronavirus. În general, virusul a ucis 48 de persoane și a infectat 2 281 în Franța. 105 dintre cazuri sunt critice și alte 12 persoane s-au recuperat total.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat zilele acestea că va fi înființat un fond special de investiții al UE pentru coronavirus, cu finanțare de 25 de miliarde de euro, urmând a fi eliberate imediat 7,5 miliarde de euro.

Enlarge

macron
Președintele Franței Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen

Marea Britanie. „Măsuri draconice”

Guvernul Marii Britanii solicită oamenilor cu simptome minore, cum ar fi tuse și răceală, să se auto-izoleze pentru următoarele două săptămâni. 

The Guardian scrie că noile măsuri au fost stabilite, după ce premierul Boris Johnson a cerut un „efort național” pentru combaterea virusului, insistând că experții „știu să învingă”. 

El a spus că guvernul se pregătește să lucreze mai mult la faza de „întârziere” a infecției cu coronavirus. Iar cel mai bun sfat deocamdată a fost ca oamenii pur și simplu să se spele pe mâini.

Enlarge

boris-johnson
Premierul Marii Britanii Boris Johnson

În urma unor declarații, premierul a ajuns ținta unor știri false după ce a zis că „una dintre teorii este că boala trebuie să se răspândească fără a lua multe măsuri draconice”. Permierul a spus asta în contextul în care jurnalistul l-a întrebat dacă amânarea infectării cu coronavirusului s-ar putea face până la vară, scrie thesun.co.uk

Premierul spune că „ar fi mai bine dacă luăm toate măsurile pe care le putem face acum pentru a opri apogeul bolii”.

În Marea Britanie au fost confirmate 460 de cazuri de coronavirus și 8 decese.

Spania. Planul „șoc”

Pedro Sanchéz, primul ministru al Spaniei a declarat luni că va dezvălui un plan „șoc” pentru a combate răspândirea coronavirusului, deoarece numărul de decese a crescut la 84, iar peste 2 964 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, scrie thelocal.es

Fără a da mai multe detalii, premierul a spus că a lucrat la acest plan cu sindicatele și cu oamenii de afaceri pentru două săptămâni și este gata să fie prezentat.

„Vom anunța un plan șoc în câteva zile, de îndată ce determinăm diagnosticul exact și reglăm bine măsurile”, a spus el. „Vrem ca planul să fie eficient și proporțional cu scara problemei”.

Camera inferioară a parlamentului din Spania a fost suspendată marți, după ce un parlamentar a fost diagnosticat pozitiv pentru coronavirus. Camera inferioară a parlamentului a decis să se închidă pentru cel puțin o săptămână. Băncile și alte companii din țară au cerut personalului să lucreze de acasă.

„Noi vom face ce este necesar, unde este necesar și oricând este necesar. Împreună vom depăși această criză”, a declarat premierul spaniol. Sanchez a spus că guvernul intenționează să garanteze medicamente și să ofere linii de credit întreprinderilor mici lovite de focar.

Enlarge

pedro-sanchez
Premierul Spaniei Pedro Sanchez

Germania. „60 – 70% din populație va fi infectată”

„Condițiile pentru a face față virusului în Germania sunt printre cele mai bune din lume”, a spus Merkel cu încredere. 

„Când virusul este acolo, populația nu are imunitate și nu există terapie, atunci 60 – 70% din populație va fi infectată”, a declarat Merkel la o conferință de presă miercuri la Berlin, potrivit cnbc.com.

Enlarge

merkel
Cancelara Germaniei Angela Merkel

„Procesul nu trebuie să se concentreze pe supraîncărcarea sistemului de sănătate prin încetinirea răspândirii virusului. Este vorba despre câștig de timp”, a menționat cancelara.

În Germania există 2 120 persoane infectate și trei decese. 84 de persoane s-au recuperat în totalitate.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.