icon

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic

12-03-2020 13:09
1,138

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic între Republica Moldova și Ungaria. 

 

Declarația consideră calitatea Ungariei de membru al Uniunii Europene și obiectivul RM de integrare europeană și importanța intensificării dialogului politic și multidimensional între țări.

 

Obiectivul primar al Parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului RM de integrare europeană. Guvernele vor desfășura întâlniri consecutive în RM și Ungaria, prezidate de premieri. Vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință și altele. Guvernele vor întreprinde acțiuni comune orientate să susțină progresul RM în procesul de integrare europeană.

 

Parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova - Ungaria.Prim-miniștrii au convenit să elaboreze Planuri de Acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual realizările.

 

Ion Chicu a mulțumit Prim-ministrului Orbán pentru vizită și pentru suportul deschis oferit RM. A fost menționat că Guvernul RM așteaptă ca semnarea Parteneriatului Strategic să impulsioneze schimburile economice între RM și Ungaria, creând relații noi între oamenii de afaceri din ambele state.

 

Prim-ministrul Viktor Orbán a declarat că Ungaria susține deschis intențiile RM de integrare europeană și va împărtăși toată experiența acumulată în calitate de stat membru. A fost menționat că nu e simplu să aperi interesele naționale în cadrul UE, dar e mai bine să fii în cadrul Uniunii decât în afara ei.

 

Notă. În 2018 Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al RM cu valoarea schimburilor comerciale de cca 118,96 milioane dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de cca 119,9 milioane dolari SUA.

În RM activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți cca 68,5 milioane lei. Printre cei mai mari investitori maghiari în RM se numără grupul financiar „OTP Bank” și compania farmaceutică „Gedeon Richter”.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31