Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Mar. 2020 / 10:05

FMI a acordat votul pentru finalizarea programului cu Moldova

Boardul de directori ai Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat votul şi suportul pentru finalizarea cu succes a programului cu Republica Moldova, astfel confirmând realizarea agendei de reforme în domeniul finanţelor publice şi sectorului financiar bancar. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.

Finalizarea evaluării permite debursarea tranşei de 20 de milioane dolari SUA, dintre care 223 milioane lei constituie suport bugetar, iar restul sumei va fi transferat Băncii Naţionale a Moldovei, anunţă un comunicat emis de Guvern.

„Negocierile purtate de noi cu echipa FMI pe parcursul lunii februarie 2020 şi îndeplinirea angajamentelor asumate, ne-au permis să încheiem cu succes programul existent şi să punem bazele pentru un nou program. Urmare a acestei decizii, ţara va beneficia în următoarele zile şi de un suport financiar consistent”, a notat premierul.

În cadrul şedinţei plenare de astăzi a Parlamentului a fost salutată decizia Consiliului Director al FMI privind încheierea programului de trei ani cu Republica Moldova.

Preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat cetăţenii şi deputaţii, în special, cu ocazia finalizării cu succes a Programului cu FMI, decizia respectivă fiind anunţată ieri de Consiliul Director al FMI. Speakerul a mulţumit deputaţilor pentru contribuţia plenară la elaborarea proiectelor de lege, adoptarea cărora a fost necesară conform Programului cu FMI.

Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe, Vladimir Golovatiuc, a menţionat că FMI a apreciat pozitiv înalt respectarea şi îndeplinirea de către Moldova a Programului de trei ani cu FMI şi a expus susţinerea maximă pentru statul Republica Moldova, în special Parlamentul şi Guvernul, în implementarea reformelor. În opinia deputatului, decizia de ieri va servi o bază bună pentru elaborarea următorului Program cu FMI. În context, a fost specificat că Consiliul Director a apreciat înalt adresarea Guvernului Republicii Moldova cu privire la disponibilitatea de a desfăşura măsurile respective de pregătire a noului Program.

Amintim că, la începutul lunii februarie, echipa de experţi a FMI a purtat discuţii cu autorităţile, la Chişinău. Misiunea a ajuns la un acord la nivel de experţi cu privire la politicile necesare pentru a finaliza a şasea evaluare a programului susţinut de FMI, dar şi a condiţiilor de finanţare în cadrul următoarei etape, relatează Moldova 1.

Comentarii