Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

12 Mar. 2020 / 13:02

BNM va prezenta în Parlament raportul privind creditele acordate celor trei bănci devalizate

Banca Naţională a Moldovei (BNM) va prezenta Parlamentului, până la 1 aprilie, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare şi utilizare a creditelor de urgenţă acordate pentru „Banca de Economii” SA, BC „Banca Socială” SA şi BC „Unibank” SA.

Parlamentul a aprobat, astăzi, Hotărârea, prin care se propune modificarea Hotărârii adoptate în 2019 cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare.

De menţionat că în conformitate cu Hotărârea din 2019, Ministerul Finanţelor urma să organizeze un audit privind legalitatea (inclusiv modalitatea) repartizării mijloacelor financiare alocate, în calitate de credite de urgenţă, de către Banca Naţională a Moldovei pentru „Banca de Economii” SA, BC „Unibank” SA şi BC „Banca Socială” SA, în perioada 2014–2015.

Autorul proiectului, deputatul Vladimir Golovatiuc, argumentează că, deoarece activitatea BNM şi a băncilor comerciale nu poate fi supusă controlului din partea Ministerului de finanţe, raportul respectiv urmează a fi prezentat de însuşi BNM.

De menţionat că auditul extern la BNM poate fi efectuat de către Curtea de Conturi sau o organizaţie de audit extern, independentă care trebuie să întrunească un şir de condiţii prevăzute de Legea cu privire la BNM.  

Comentarii