08:57:05 24.04.2024
Stiri

Peste 3 000 de cercetători din R. Moldova riscă să rămână ȘOMERI: „Se dorește restaurarea identității naționale SOVIETICE, pentru că nu e vorba despre o ofensivă bine gândită asupra identității noastre naționale, asupra istoriei românilor”

Social 12.03.2020 14:08 Vizualizări2283 Autor: Ziarul National
Peste 3 000 de cercetători din R. Moldova riscă să rămână ȘOMERI: „Se dorește restaurarea identității naționale SOVIETICE, pentru că nu e vorba despre o ofensivă bine gândită asupra identității noastre naționale, asupra istoriei românilor”


Mișcare Politică „UNIREA” a depus un demers la Parlament pentru a exprima solidaritate față de cei peste 3 000 de cercetători și istorici care riscă să rămână șomeri, din cauza politicii antinaționale declanșată de actuala guvernare.

„Răfuiala cu oamenii de știință a început în septembrie 2017, atunci când a fost adoptat noul Cod al Științei și Inovării, ignorând proiectul existent al Codului Științei și Inovării, propus de Ministerul Educației. Documentul prevedea trecerea treptată a Institutelor de Cercetare Științifică din subordinea Academiei de Știință a Moldovei (AȘM) către universități și nu în subordinea Ministerului Educației, adică a Guvernului, cum este în prezent. Institutele de istorie, limbă și literatură română și cele din domeniul socio-umanistic urmau să rămână în subordinea AȘM”, se arată în declarația mișcării politice.

Citește și: DOC // Un deputat îi solicită ANCD să REEXAMINEZE un proiect important al Institututului de Istorie, respins anterior: Există bănuieli că evaluarea a fost politizată

Lucrurile au degradat vertiginos de când ministrul Educației, Culturii și Cercetării este Corneliu Popovici, fost consilier al președintelui Igor Dodon, care a decis că R. Moldova nu are nevoie de istorici și lingviști cercetători, în anul când PSRM se pregătește să sărbătorească festiv 80 de ani de la ocuparea și 75 de ani de la reocuparea de către URSS a teritoriilor dintre Prut și Nistru, conform Pactului Ribbentrop-Molotov, se mai arată în declarație.

De reforma inițiată de PD în 2017, care a adus schimbări majore în funcționarea AȘM, beneficiază astăzi, politic, PSRM și Igor Dodon, care își face astfel campanie preelectorală pentru un nou mandat.

Astfel, după ce institutele de cercetare au trecut în subordinea MECC a fost creată Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) care să decidă ce proiecte propuse de savanți pot fi finanțate din banii publici. „În acest an, ANCD a distribuit peste 200 de milioane de lei mai multor proiecte depuse de institutele de cercetare și universități, însă au fost picate proiectele înaintate, în mare parte, de istorici, lingviști, politologi și juriști, iar peste 3 000 de cercetători riscă să rămână șomeri”.

Reprezentanții Mișcării Politice „UNIREA” spun că se dorește restaurarea identității naționale sovietice. „Nu e vorba numai despre un atac asupra institutelor de cercetare științifică, ci despre o ofensivă bine gândită asupra identității noastre naționale, asupra istoriei românilor. După toate acțiunile întreprinse de exponenții PSRM, putem concluziona că Igor Dodon și exponenții PSRM doresc să rescrie istoria R. Moldova, pentru a acoperi crimele înfăptuite de armata sovietică și armata Federației Ruse, care până în prezent staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova. Având în vedere circumstanțele grave în care s-au pomenit oamenii de știință și contextul dăunător de subminare a tot ce e contrar ideologiei PSRM, solicităm:

1. Revizuirea Codului Stiinței și Inovării astfel încât Institutul de Istorie, Institutul de Limbă și Literatură Română, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice să revină în subordinea și finanțarea Academiei de Știință a Moldovei;

2. Solicitarea demisiei Ministrului Educației, Culturii și Cecetării, Corneliu Popovici, prin aplicarea Moțiunii de Cenzură.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md