03:46:30 20.04.2024
Stiri

DECIS // Persoanele care nu vor respecta măsurile de CARANTINĂ, impuse în legătură cu pandemia de COVID-19, riscă până la șapte ani de ÎNCHISOARE și amenzi de 50 000 de lei

Social 12.03.2020 15:13 Vizualizări1246 Autor: Ziarul National
DECIS // Persoanele care nu vor respecta măsurile de CARANTINĂ, impuse în legătură cu pandemia de COVID-19, riscă până la șapte ani de ÎNCHISOARE și amenzi de 50 000 de lei


Cetățenii R. Moldova care nu se vor supune cerințelor impuse de autorități în vederea prevenirii și combaterii bolilor epidemice, inclusiv respectarea regimului de carantină pentru a nu pune în pericol sănătatea altor persoane, riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau închisoare de până la șapte ani.

Parlamentul a aprobat astăzi, în două lecturi, modificări la Codul penal, Codul contravențional și Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice, în contextul extinderii pandemiei de COVID-19.

Astfel, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, va fi pedepsită cu amendă de până la 50 de mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

De asemenea, proiectul de lege prevede completarea Codului contravențional cu un nou articol. Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda va constitui până la 25 de mii de lei pentru persoana fizică și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice.

CITIȚI și VIDEO // Ultimele date despre situația privind COVID-19 în R. Moldova: 30 de persoane SUSPECTE și patru cazuri confirmate deocamdată. O mamă cu un copil, suspectați că ar fi infectați, ar fi agresat medicii și au fugit din spital

Modificările propuse la Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice presupun limitarea desfășurării întrunirilor sau evenimentelor naționale sau locale, cum ar fi concerte, spectacole, târguri, conferințe etc. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern în baza recomandărilor ministerului de resort. Numărul de persoane de la care Guvernul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcție de circumstanțele specifice stării de urgență publică.

Alte modificări vizează posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare sau gestionarea stării de urgență de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanșată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md