Linkuri accesibilitate

Parlamentul înăsprește pedepsele pentru nerespectarea carantinei. Șase cazuri confirmate de Covid-19


Ambulanța aduce un nou pacient suspect de coronavirus la spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău
Ambulanța aduce un nou pacient suspect de coronavirus la spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău

Opoziția nu a fost împotriva măsurilor, deși le consideră inutile şi insuficiente.

Parlamentul de la Chişinău a înăsprit în regim de urgenţă sancţiunile pentru nerespectarea carantinei şi răspândirea de coronavirus, măsuri luate tocmai într-un moment în care autorităţile se ciocnesc cu tot mai multe cazuri de indisciplină din partea unor cetăţeni care au fost în contact cu bolnavii. Opoziţia găseşte dacă nu inutile, cel puţin insuficiente acţiunile respective, dar a criticat totuşi puterea din alte motive: că ar genera discriminare, avându-l în vedere pe Igor Dodon care a dezvăluit numele primei bolnave, că nu face nimic pentru cetăţenii moldoveni blocaţi în statele cu carantină, dar şi pentru că ar fi exclus biserica din rândul instituţiilor cărora să li se aplice reguli speciale.

Parlamentul înăsprește pedepsele pentru nerespectarea carantinei. Șase cazuri confirmate de Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct



În R. Moldova, alte două cazuri de coronavirus au fost confirmate în această seară, bilanţul îmbolnăvirilor ajungând la șase. Toţi bolnavii s-au întors recent din Italia, fie cu avionul, fie pe cale terestră, iar autorităţile au raportat deja mai multe cazuri în care au fost nevoite să apeleze la constrângeri pentru a-i plasa în carantină pe cei care au contactat cu bolnavii, iar o femeie a fost căutată cu poliţia după ce a fugit din spital cu tot cu copilul ei ce putea fi bolnav.

Acesta este contextul în care parlamentul a înăsprit în regim de urgenţă sancţiunile.

Toţi bolnavii s-au întors recent din Italia...


În urma amendamentelor propuse de ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, şi trecute de ambele lecturi, nerespectarea carantinei se va pedepsi cu amenzi de până la 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 75 de mii, în caz de persoane juridice, la fel fiind majorate amenzile pentru minţirea în fişele epidemiologice. S-a majorat cu doi ani, de la cinci la şapte, şi termenul de detenţie în caz de prejudiciere a sănătăţii altora, iar Nagacevschi a explicat astfel de la tribuna parlamentului nevoia acestor măsuri:

„Instituţiile statului nu dispun de toate instrumentele juridice necesare pentru a apăra sănătatea publică”.

„Aceste măsuri sunt absolut insuficiente”, a declarat Sergiu Sîrbu, un fost democrat, acum din fracţiunea ProMoldova a lui Andrian Candu.


Deşi le consideră inutile şi insuficiente, opoziţia nu s-a opus măsurilor, dar nici nu le-a votat, în special pentru că au venit în parlament la pachet cu o permisiune pentru autorităţi să facă uz, la nevoie, de datele cu caracter personal ale cetăţenilor, ceea ce potrivit deputaţilor din blocul ACUM constituie o încercare a puterii „să dreagă busuiocul” după ce Igor Dodon ar fi expus discriminării prima bolnavă, căreia i-a dezvăluit fără nici o necesitate zilele trecute numele, aparent din motive politice. Iată explicaţia lui Liviu Vovc, un deputat din PPDA:

„Prin aplicarea normei respectivă, dl Dodon vrea să fie exonerat de la răspundere pentru încălcarea legii cu privire la datele cu caracter personal.”

În general, opoziţia este fermă convinsă că pentru oprirea virusului e nevoie de cu totul altfel de măsuri decât cele pe care insistă autorităţile, iar acest lucru s-a putut deduce astăzi clar din discursurile mai multor deputaţi, de pildă a şefului fracţiunii PAS, Igor Grosu:

„Dacă România de două ori deja de la declanşarea acestei epidemii a alocat resurse suplimentare pentru a gestiona situaţia, noi şi acum primim răspunsul: toate achiziţiile se fac în limita resurselor instituţiilor medicale. Achiziţii în limita resurselor instituţiilor medicale se fac într-o situaţia obişnuită, nu de pandemie, nu de situaţie excepţională. Noi suntem însă într-o cu totul altă situaţie”, a spus Grosu, invocând ezitarea guvernului de a demara achiziţii pentru fortificarea rapidă a sistemului sanitar.


„Înţelegem că trebuie să fim solidari, dar de ce nu ne gândim cum să ajutăm diaspora, nu ne gândim la business, nu ne gândim la părinţii care trebuie să stea cu copii acasă – nu există o solidaritate a statului cu businessul şi cu cetăţenii”, a declarat la rândul lui Alexandru Slusari, şeful grupului parlamentar al PPDA, declaraţie făcută pe fundalul unor ştiri despre numeroşi cetăţeni moldoveni blocaţi în statele UE din cauza carantinei, de exemplu în România.

Socialiştii şi democraţii au respins propunerea opoziţiei de a le plăti părinţilor concediile forțate...


Un deputat din PPDA, Igor Munteanu, a ţinut să-şi exprime dezacordul cu aparenta ezitare a autorităţilor de a restricţiona cumva şi slujbele bisericeşti:

„Vreau să mi se explice cum se vor aplica sporirea responsabilităţii în condiţiile bisericii?”

Socialiştii şi democraţii lui Pavel Filip au respins prin vot o propunere concretă a opoziţiei - cea de a le plăti părinţilor concediile, dacă ar fi forţaţi de închiderea şcolilor să rămână acasă ca să-şi îngrijească copii. Propunerea respectivă a generat, pe de altă parte, o dispută şi între cele două grupuri parlamentare din blocul ACUM, care au adus ambele în parlament câte un proiect pe tema respectivă şi s-au certat între ele, în timp ce până la urmă nici unul nu au reuşit să se asigure de sprijin din partea majoritarilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG