Coronavirus | „Stăm acasă voluntar”, campanie inițiată de Ala Nemerenco, fosta ministră a Sănătății

Valeria Vițu
12/03/2020
Facebook/Ala Nemerenco

Fosta ministră a Sănătății în Guvernul Sandu, Ala Nemerenco, a venit cu ideea să fie declanșată campania „Stăm acasă voluntar”, în contextul prevenirii răspândirii Covid 19. Până în prezent, patru cazuri de coronavirus au fost confirmate în R.Moldova. 30 de persoane sunt suspecte de Covid 19, printre care 9 copii, au anunțat, între timp, autoritățile moldovene.

„Nu așteptăm să ajungă țara în carantină. Dacă o iubim, dacă ne iubim familia, prietenii și tot ce e frumos în jurul nostru #stămacasă! Ce ziceți? Continuăm în toată țara? Atunci transmitem din casă-n-casă, din telefon în telefon, din ușă-n-usă, din sat în sat, din vecin în vecin, și de la frate la soră: #stamacasa”. Este îndemnul Alei Nemerenco, fosta ministră a Sănătății, scrie rfi.ro.

În dimineața zilei de joi, poza de profil de pe Facebook a Alei Nemerenco avea o nouă ramă, cu StopCovid 19 și #StămAcasă.

„Foamea face și bine organismului, pe când patul de reanimare – nu” 

Fosta ministră a Sănătății a venit recent cu un mesaj pentru cetățenii care au dat buzna în magazine.„Pentru toți cei care se tem că vor muri de foame - nu vă îmbulziți în rânduri și magazine. Acesta e mediul perfect de a agăța ușor și rapid coronavirusul în așa aglomerație. Foamea face și bine organismului, pe când patul de reanimare - nu. Fiți raționali și cumpatați și lăsați logica să vă conducă, nu sentimentele de panică. Aveți grijă de sănătatea Dvs și celor dragi”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

„Lipsa transparenței, cea mai mare greșeală a autorităților într-o situație de criză”

În opinia fostei șefe de la Sănătate, lipsa transparenței este cea mai mare greșeală a autorităților într-o situație de criză. „Nivelul real de pregătire nu a fost cunoscut de noi, cetățenii. Am fost hrăniți cu „totul este sub control, nu vă faceți griji, nu panicați, avem de toate...” Așa tip de declarații sunt strict contraindicate în situații de criză”.

 „Având în vedere că coronavirusul a ajuns în Moldova și era imposibil să nu ajungă având o legătură atât de strânsă cu Italia, și a ajuns cu un pacient critic, care prezenta deja în zbor o gamă largă de simptoame și care s-a aflat în contact cu multă lume, putem presupune că ar putea urma o reacție rapidă în lanț. Acum totul depinde de rapiditatea de organizare a serviciilor”, afirma Ala Nemerenco, după confirmarea primului caz de coronavirus în R.Moldova.

30 cazuri suspecte de infecție cu Covid 19. „O femeie împreună cu copilul său au fugit din spital” 

Să spunem că, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că 30 de persoane sunt astăzi suspecte de infecție cu Covid 19. O mama cu copilul, suspectați de coronavirus, au agresat medicii de la unitatea de gardă și au fugit din spital. Oamenii legii încearcă să găsească femeia.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu susține că starea de sănătate a celor 4 pacienți cu Covid 19 este mai bună.„Avem o dinamică pozitivă în cazul femeii internată la Spitalul Republican. Celelalte trei persoane sunt în stare satisfăcătoare și gravitate medie, însă și aici cu dinamica pozitivă. Medicii fac tot ce pot”, dă asigurări Viorica Dumbraveanu.

Precizăm că, Guvernul a decis, miercuri, să aplice amenzi de peste o mie de euro pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid 19. Până pe 23 martie, școlile și grădinițele sunt închise.Totodată, începând de joi, toate companiile aeriene și-au suspendat zborurile dinspre și către Italia. În contextul răspândirii coronavirusului, autoritățile moldovene au interzis orice tip de manifestare în masă. Vorbim de evenimente sociale, culturale și sportive. 

După confirmarea primului caz de Covid -19 în R.Moldova, Guvernul a anunțat, la 8 martie, cod portocaliu de alertă privind coronavirusul. Ministerul Sănătății a îndemnat populația să evite evenimentele publice, să manifeste maximă responsabilitate și să respecte regimul de carantină. În cazul apariției simptomelor precum: tuse, febră, rinoree să apeleze imediat Serviciul 112. 

Valeria Vițu
12/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii