/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Ion Chicu și Viktor Orban au semnat o Declarație Comună pentru Parteneriat Strategic între Moldova și Ungaria

missing
12 martie 2020, ora 14:29

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu și cel al Ungariei, Viktor Orban, aflat azi în vizită la Chișinău, au semnat o Declarație Comună pentru Parteneriat Strategic între cele două state. Documentul vizează intensificarea dialogului politic și multidimensional între Moldova și Ungaria. 

Obiectivul primar al Parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și susținerea efortului Republicii Moldova de integrare europeană. Guvernele vor desfășura întâlniri consecutive în Republica Moldova și Ungaria, prezidate de premieri. Vor fi, de asemenea, dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință și altele. Guvernele vor întreprinde acțiuni comune orientate să susțină progresul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova – Ungaria. Prim-miniștrii au convenit să elaboreze Planuri de Acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual realizările.

În 2018, Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al RM cu valoarea schimburilor comerciale de cca 118,96 milioane dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de cca 119,9 milioane dolari SUA.

În Republica Moldova activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți cca 68,5 milioane lei. Printre cei mai mari investitori maghiari din țara noastră se numără grupul financiar „OTP Bank” și compania farmaceutică „Gedeon Richter”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram