‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCe schimbări au avut loc pe piața mondială a cerealelor și oleaginoaselor

Ce schimbări au avut loc pe piața mondială a cerealelor și oleaginoaselor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit analizei Agritel pe piața mondială a cerealelor și culturilor oleaginaose au avut loc noi reduceri de preț din cauza răspândirii coronavirusului.

Piața europeană

Efectele scăderii puterii de cumpărare și scăderii cererii sunt agravate de probleme legate de logistică. Președintele american Donald Trump recent a decis să suspende toate zborurile dintre Europa și Statele Unite.

Tunisia a achiziționat 125.000 de tone de grâu și 75.000 de tone de orz. În ceea ce privește ultima ofertă din Algeria, este foarte probabil ca Franța să fie principalul furnizor pentru aceasta. Totodată, ieri SUA a vândut 194.000 de tone de soia.

FranceAgrimer și-a revizuit ușor estimarea exporturilor de grâu în afara UE la 12,7 milioane de tone, cu 100.000 de tone mai mult decât luna trecută și cu 31% mai mult decât anul trecut.

Stocurile finale estimate au rămas la 2,4 milioane de tone. Stocurile de orz sunt estimate la 1,8 milioane de tone față de 2 milioane de tone din luna trecută, datorită unei revizuiri a creșterii exporturilor în UE. Stocurile finale de porumb au fost reduse la 2,2 milioane de tone.

‹ adv ›

În această dimineață, cursul euro/dolar este la 1.1300, în timp ce petrolul din New York înregistrează noi reduceri de preț și se vinde la prețul de 31,5 dolari/baril.

Piața SUA

Ieri, piețele americane au început să scadă din nou pe fondul răspândirii coronavirusului în Statele Unite și în întreaga lume, în legătură cu care au fost luate măsuri fără precedent pentru a stopa pandemia.

‹ adv ›

Bursa de la Chicago a decis să își închidă „podeaua de tranzacționare” după ce a închis tranzacțiile vineri seara, lăsând în funcțiune doar platformele electronice.

Prețurile scad mai mult în contextul tendințelor negative pe alte piețe financiare decât pe o bază argumentată, chiar dacă avem în vedere faptul că cererea globală va scădea, cel puțin pe termen scurt, în condițiile actuale.

Ieri, fondurile au fost neto – vânzători de 7.500 loturi de porumb, 6.500 loturi de soia și 5.000 loturi de grâu.

Piața Mării Negre

De la începutul săptămânii, prețurile produselor agricole pe piața spot din regiunea Mării Negre continuă să se reducă. În ceea ce privește grâul, s-a observat cea mai mare scădere a cotațiilor, care în termeni FOB s-a ridicat la -4 dolari de la începutul săptămânii, atât pentru grâul ucrainean, cât și pentru cel rus.

Prețurile forward pentru roada din următoarea campanie de recoltare urmează aceeași tendință ascendentă. În prezent, comercianții ucraineni oferă următoarele prețuri pentru recolta ce urmează: grâu – 170 dolari/t, rapiță – 401 dolari/t și porumb – 153 dolari/t.

FOTO: shutterstock.com; imagine simbol.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›