(video) Igor Dodon, după ședința CSS: Moldova se pregătește pentru 4 scenarii. S-au elaborat protocoalele pentru acestea

Șeful statului a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate, în urma cazurilor de infectare cu coronavirus. „Vom administra această criză bazându-ne pe expertiza și profesionalismul personalului medical, pe recomandările transmise de Organizația Mondială a Sănătății. Dar va trebui să luăm și decizii politice, care să asigure buna funcționare a conlucrării instituțiilor în gestionarea crizei”, a anunțat aseară, Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

CSS a luat 10 decizii: A fost creată o celulă de montirozare continuă și de intervenție urgentă, în caz de necesitate. Se va crea un centru unic de comandă, ce va fi condus de șeful statului sau prim-ministrul Republicii Moldova.

„Este o problemă de securitate națională, ceea ce necesită implicarea șefului statului. Ședințele centrului unic de comandă se vor desfășura la Inspectoratul Situații de Urgență, zilnic”, a declarat Igor Dodon.

CSS a elaborat 4 scenarii posibile pentru Republica Moldova și protocoalele necesare pentru aplicare în cazul acestora:

- Scenariul 1 este deja în aplicare, în Moldova fiind înregistrate 3 cazuri de coronavirus. Instituțiile medicale sunt pregătite și gestionează situația pentru scenariul 1.

- Scenariul 2 va fi aplicat, dacă se vor înregistra până la 400 de cazuri de infectare. Igor Dodon a dat asigurări că în cazul celui de-al doilea scenariu, instituțiile medicale deja sunt pregătite și vor fi în stare să gestioneze situația.

- Scenariul 3 este elaborat pentru situația când se vor înregistra până la o mie de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus.

- Scenariul 4 este ultimul și se va aplica atunci când numărul celor infectați va depăși cifra de o mie de persoane.

Printre deciziile adoptate de CSS se numără susținerea modificărilor legislative de a stabili sancțiuni pentru persoanele care intenționat vor duce la crearea de focare de coronavirus în Moldova; se vor întări acțiunile de control la frontieră, posibilitatea de distribuire a pensiei persoanelor în etate la domiciliu, pentru a evita aglomerațiile la oficiile poștale.

În ultimele 24 de ore, 31 de persoane s-au adresat la medic cu suspecție de coronavirus, inclusiv 6 copii. Rezultatele a 30 de teste vor fi prezentate pe parcursul zilei de astăzi.

Totodată, Moldova dispune de 300 de teste privind identificarea viruslui de tip nou Covid-19, iar la sfârșitul săptămânii va primi încă 1000 de teste din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

„Se încearcă promovarea panicii de către unii polticieni. Noi ne-am mai confruntat cu situații de criză în care sistemul de sănătate din Republica Moldova a făcut față. Avem o situație dificilă, dar dacă vom munci consolidat, o să gestionăm împreună, atunci vom face față situației. Suntem gata pentru toate cele 4 scenarii”, a declarat Igor Dodon.

Umărește live pe UNIMEDIA:

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a confirmat pe 10 martie alte două cazuri de infecție cu coronavirus în Republica Moldova, iar procesul educațional în toată țara a fost sistat.

Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.


Pub