(video) Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă: Ne pregătim de scenariul 2 și 3

Spitalele din Republică ar fi pregătite pentru o situație de urgență, care prevede infectarea a peste 1000 de persoane cu coronavirus. Cel puțin asta spune președintele Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi.

Foto: UNIMEDIA

„Am discutat care este situați. Toate instituțiile statului sunt pregătite pentru a gestiona situația. Noi examinăm patru scenarii. Acum am studiat ceea ce ține de scenariul 2 și 3, în cazul în care numărul de persoane infectate va fi de 400-1000. Mâine, doamna ministră o să aibă discuții cu toți șefii de spitale pentru a vedea gradul de pregătire în toate raioanele, în caz că ajungem la scenariul 3.

Suntem pregătiți pentru toate scenariile. Ne pregătim pentru toate scenariile care sunt mai dificile, cu toate că credem că la acele scenarii nu o să ajungem”, a declarat Dodon.

Amintim că încă un caz de coronavirus a fost confirmat, astfel bilanțul ajunge la 4 persoane. Informația a fost precizată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrei, este vorba despre una dintre cele două persoane, care au fost testate încă o dată. Rezultatele testului pentru a doua persoană încă nu sunt gata. Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.

Consiliul Suprem de Securitate a elaborat 4 scenarii posibile pentru Republica Moldova și protocoalele necesare pentru aplicare în cazul acestora:

- Scenariul 1 este deja în aplicare, în Moldova fiind înregistrate 3 cazuri de coronavirus. Instituțiile medicale sunt pregătite și gestionează situația pentru scenariul 1.

- Scenariul 2 va fi aplicat, dacă se vor înregistra până la 400 de cazuri de infectare. Igor Dodon a dat asigurări că în cazul celui de-al doilea scenariu, instituțiile medicale deja sunt pregătite și vor fi în stare să gestioneze situația.

- Scenariul 3 este elaborat pentru situația când se vor înregistra până la o mie de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus.

- Scenariul 4 este ultimul și se va aplica atunci când numărul celor infectați va depăși cifra de o mie de persoane.

La 10 martie, încă două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova. Este vorba despre doi adulți, care au fost spitalizați la Toma Ciorbă, după mai multe zile petrecute acasă, fără a respecta un regim de carantină. Aceștia au efectuat vizite în Italia, la sfârșitul lunii februarie.

Până astăzi, 20 de persoane au fost spitalizate fiind suspectate de infecție cu coronavirus. 14 persoane sunt internate la Toma Ciorba, iar alte 8, două mame și șase copii, au fost spitalizate în spitalul de boli infecțioase pentru copii.

Din 30 de suspecți, pentru 28 testele au ieșit negative. Unul este pozivit, iar rezultatul pentru ultimul este în așteptare.


Pub