Măsuri de siguranță la Parlament, împotriva virusului Covid-19: Au fost instalate termoscanere la intrare, iar presei i se permite accesul doar în sala de conferințe

Măsuri de siguranță la Parlament, împotriva virusului Covid-19. Conform hotărârii Biroului Permanent al Parlamentului Republicii Moldova sunt suspendate activitățile publice în incinta Legislativului, precum și deplasările de serviciu.

Foto: UNIMEDIA

În același timp, ședințele plenare, precum și ședințele comisiilor permanente se vor desfășura în regim obișnuit.

Persoane din afara instituției parlamentare vor fi invitate numai după aprobarea președinților de comisii și sub răspunderea personală a acestora.

Pentru asigurarea transparenței activității Parlamentului, reprezentanții mijloacelor de informare în masă vor avea acces în sala de presă a Legislativului.

Aceste măsuri au fost aprobate de Biroul Permanent adițional la măsurile sporite de igienizare, dezinfectare și testare cu termoscanere, introduse la începutul săptămânii curente.

Membrii Biroului Permanent au recomandat și altor instituții publice și private să urmeze exemplul Legislativului și să întreprindă măsurile necesare pentru neadmiterea răspândirii virusului COVID-19.

Amintim că încă un caz de coronavirus a fost confirmat, astfel bilanțul ajunge la 4 persoane. Informația a fost precizată de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrei, este vorba despre una dintre cele două persoane, care au fost testate încă o dată. Rezultatele testului pentru a doua persoană încă nu sunt gata. Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 7 martie în Republica Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.

Consiliul Suprem de Securitate a elaborat 4 scenarii posibile pentru Republica Moldova și protocoalele necesare pentru aplicare în cazul acestora:

- Scenariul 1 este deja în aplicare, în Moldova fiind înregistrate 3 cazuri de coronavirus. Instituțiile medicale sunt pregătite și gestionează situația pentru scenariul 1.

- Scenariul 2 va fi aplicat, dacă se vor înregistra până la 400 de cazuri de infectare. Igor Dodon a dat asigurări că în cazul celui de-al doilea scenariu, instituțiile medicale deja sunt pregătite și vor fi în stare să gestioneze situația.

- Scenariul 3 este elaborat pentru situația când se vor înregistra până la o mie de pacienți confirmați pozitiv cu coronavirus.

- Scenariul 4 este ultimul și se va aplica atunci când numărul celor infectați va depăși cifra de o mie de persoane.

La 10 martie, încă două cazuri de coronavirus au fost confirmate în Republica Moldova. Este vorba despre doi adulți, care au fost spitalizați la Toma Ciorbă, după mai multe zile petrecute acasă, fără a respecta un regim de carantină. Aceștia au efectuat vizite în Italia, la sfârșitul lunii februarie.

Până astăzi, 20 de persoane au fost spitalizate fiind suspectate de infecție cu coronavirus. 14 persoane sunt internate la Toma Ciorba, iar alte 8, două mame și șase copii, au fost spitalizate în spitalul de boli infecțioase pentru copii.

Din 30 de suspecți, pentru 28 testele au ieșit negative. Unul este pozitiv, iar rezultatul pentru ultimul este în așteptare.


Pub