Noutăţi

Expertul energetic Ion Muntean: „Sectoarele eficienței energetice și a energiei regenerabile nu sunt prioritare în procesul de implementare a Acordului de Asociere”

2020.03.11 Administrație publică Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Sectoarele eficienții energetice și a energiei regenerabile în procesul implementării Acordului de Asociere au fost lăsate în umbră în ultimii ani. Aceste segmente sunt considerate prioritare de Comunitatea Energetică Europeană (CEE), iar statele membre ale CEE și-au asumat mai multe angajamente care urmau a fi atinse până în anul 2020. Este vorba de reducerea consumului anual de energie cu 20%, o pondere a energiei regenerabile de 17% din consumul total de energie și de 10% din cel al energiei electrice. De asemenea, se prevede o reducere cu 25% a emiselor de CO2 și altele. Constatăm, deocamdată, că în Republica Moldova nu există suficientă voință politică de a susține și promova aceste sectoare ale domeniului energetic, este de părere expertul energetic Ion Muntean.

Aflați din numărul patru al Buletinului informativ din cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” cum sunt transpuse standardele europene în domeniul eficienței energetice din Republica Moldova, dar și alte subiecte interesante.

În numărul de februarie 2020 al buletinului veți descoperi următoarele subiecte:

EVALUARE: Provocările și progresul proiectului de eficiență energetică din orașul Călărași, discutate la o nouă ședință a Comitetului director
NOUTĂȚI: Platforma pentru Dezvoltare Locală Durabilă, lansată cu suportul Uniunii Europene la Chișinău
Agenția pentru Eficiență Energetică a început consultările pe marginea lansării apelului de propuneri de proiecte în domeniul iluminatului public stradal
OPINIE: Ion Muntean: „Sectoarele eficienței energetice și a energiei regenerabile nu sunt prioritare în procesul de implementare a Acordului de Asociere”
SOLUȚII: Masă rotundă pentru comunitatea din Călărași privind soluțiile de optimizare a consumului de energie
Soluții de monitorizare a consumului de energie pentru precizie și eficiență energetică
INSTRUIRE: Reprezentanții autorităților locale din raionul Călărași, instruiți în domeniul achizițiilor publice eficiente energetic
CALENDAR: Evenimentele lunii martie 2020

Mai multe informații găsiți în varianta integrală a Buletinului Informativ

Buletinul Informativ apare în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP).

***

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us