Cinci idei: Cum să te descurci mai bine cu banii

high-angle-man-calculating-savings_23-2148294832

Foarte mulți oameni întâmpină probleme financiare deoarece nu reușesc să își gestioneze banii în mod conștient. Chiar dacă pun totul în seama câștigurilor mici, în realitate nu își pot planifica cheltuielile astfel încât să fie mai responsabili și mai disciplinați cu propriile câștiguri.

Dacă te regăsești printre cei care se lovesc cel puțin o dată pe lună de problemele financiare, îți prezentăm în continuare câteva idei utile care te vor ajuta să faci rost de bani rapid, fără să renunți la stilul tău de viață.
1. Stabilește un buget lunar
Dacă vrei să îți ajungă banii de la o lună la alta sau chiar să mai și economisești ceva, atunci planifică-ți cu atenție cheltuielile. Crearea unui buget personal îți va oferi o imagine foarte clară asupra veniturilor și costurile din fiecare lună, iar astfel vei avea ocazia să iei câteva decizii în viața ta financiară. În primul rând, determină care sunt câștigurile tale totale, iar apoi trece pe hârtie cheltuielile fixe și variabile. În prima categorie vei include costurile cu utilitățile, abonamentele pentru transportul în comun, chiria sau orice alte cheltuieli pe care trebuie să le plătești în fiecare lună. În ceea ce privește costurile variabile, poate fi vorba despre achiziția bunurilor de uz casnic, ieșiri în oraș ori înnoirea garderobei, adică cheltuieli ocazionale la care poți renunța foarte ușor ca să îți reduci costurile și să îți crești veniturile.
2. Vinde lucrurile nefolositoare
Înainte să-ți arunci obiectele vechi sau să le depozitezi în garaj, gândește-te dacă nu ar putea să le fie de folos altor persoane. Vechiul laptop, bicicleta, căștile care s-au demodat ori cărțile pe care le-ai studiat ar putea să îți aducă ceva bani în plus, așa că scoate-le la vânzare pe site-urile de mică publicitate. În situația în care dispui de mai multe lucruri nefolositoare, valorifică-le chiar și la târgurile de profil sau la anticariate.
3. Ia-ți un coleg de apartament
Dacă îți este greu să achiți singur chiria și întreținerea pentru apartament, caută un coleg cu care să împarți toate cheltuielile. În acest fel, vei economisi jumătate din sumele plătite pentru utilități. În plus, este mult mai distractiv să nu locuiești singur și ai totodată șansa de a-ți face mai mulți prieteni noi.
4. Încearcă să îți suplimentezi veniturile
Atunci când te pricepi foarte bine la ceva, cum ar fi IT, sport, artă sau limbi străine, poți să accesezi o mulțime de joburi la distanță. Internetul îți oferă șansa de a lucra chiar din confortul casei tale pentru oameni din lumea întreagă. Caută site-urile care oferă astfel de joburi și lucrează seara sau în weekend, iar această activitate cu siguranță îți va rotunji veniturile. Dacă nu te descurci în mediul online, încearcă să-ți asiguri un câștig în plus pe lângă salariu prin acordarea de meditații, diferite lucrări de reparații ori crearea și comercializarea unor articole hand-made.
5. Studiază piața cu atenție înainte să faci cumpărături
Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru bugetul tău lunar este să eviți cumpărăturile de impuls. Practic, mare parte din banii tăi se duc pe lucruri mai mult sau mai puțin folositoare, pe care le achiziționezi fără o cercetare prealabilă. Așadar, dacă trebuie să îți cumperi un telefon ori un aparat electrocasnic, caută produsul dorit în diferite părți și compară prețurile. Asigură-te că faci cea mai bună alegere chiar și atunci când vrei să pleci în vacanță sau să te înscrii la un curs. Indiferent de ceea ce ai nevoie, studierea pieței este esențială pentru a cumpăra cât mai ieftin, în special atunci când nu te descurci bine cu banii.

Îmbunătățește-ți strategia de gestionare a finanțelor personale și încearcă să îți direcționezi banii într-o direcție bună. Dacă iei cele mai bune decizii referitoare la cheltuielile tale și cauți constant și alte mijloace de câștig, în mod sigur vei atinge echilibrul financiar dorit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Radu Plugaru
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente