/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

PPDA îl acuză pe Dodon că ar favoriza companiile de import. Ce spune despre ieftinirile carburanților

missing
11 martie 2020, ora 14:31

Toate acțiunile actualului guvern al Republicii Moldova sunt contrare intereselor businessului autohton. O spun reprezentanții Partidului Platforma DA cara acuză PSRM și pe șeful statului Igor Dodon că ar favoriza activitatea companiilor de import. 

„Asistăm la o penibilă lipsă de coerență și chiar ostilitate manifestată de guvernarea actuală față de businessul mic și mijlociu și producătorii autohtoni din RM. O simplă trecere în revistă a acțiunilor acestui guvern demitizează jenant alura mincinoasă de susținător al producătorilor autohtoni și fermierilor”, a spus liderul PPDA, Andrei Năstase, într-o conferință de presă.

Conducerea PPDA acuză PSRM că ar fi blocat în Parlament mai multe amendamente care ar facilita accesul furnizorilor autohtoni la rețelele de supermarketuri.

„Deși PPDA a insistat să fie instituite condiții mai drastice privind termenul de valabilitate al produselor importante, socialiștii au adoptat un set de reguli pentru importul produselor agroalimehtare care favorizează companiile de import. PSRM și PDM au blocat în Parlament și inițiativa PPDA privind prioretizarea produselor agroalimentare autohtone  și înreprinderilor mici și mijlocii în cadrul achizițiilor publice”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit PPDA, Fondul de Dezvltare în agricultură ar fi ajuns la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani.

„PPDA va promova inițiativa legislativă privind direcționarea cotei de cel puțin 3% din cheltuielile bugetare către fondul de subvenționare a agriculturii și dezvoltării rurale, ceea ce înseamnă că începând cu 2021 valoarea acestui fond nu va scadea 1,6 miliarde de lei”, susține Năstase.

În opinia celor de la PPDA, benzina și motorina s-ar fi ieftinit nesemnificativ, în realitate.

„Actuala guvernare a demonstrat o incapacitate obtuză sau intenționată de a gestiona situația căderii vertiginoase a cotațiilor mondiale la țiței. Pe când prețurile la benzină și motorină ar fi trebuit deja să scadă cu peste 2 lei, în RM aceste prețuri abia de s-au micșorat cu 70 – 90 de bani”, a subliniat Andrei Năstase.

„Dacă scad prețurile la petrol cu 30% la bursele mondiale, noi trebuie să avem același recalcul , nu cu 50-60 de bani, calulele noastre arată minimum cu 2.20 trebuia sa scadă, trebuie sa lucreze organele competente”, a spus Alexandru Slusari.

În acest context, PPDA va cere consiliului Concurenței și ANRE să intervină în procesul formării prețurilor la produsele petroliere.

Expert economic: „Benzina ar trebui să se ieftinească cu 2 lei pe litru în următoarele săptămâni”

Potrivit PPDA, Guvernul ar încerca, de asemenea, să majoreze cu până la 20% TVA-ul pentru producția agricolă și zahăr.

„PPDA  se va opune majorării tva la producia agricolă și a zahpărului  pt că va falimehta sute de agricultori li va provoca scumpiri majore”, susține reprezentanții PPDA.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram