‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
20.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul Germaniei oferă suport țării noastre în dezvoltarea sistemului de învățământ profesional tehnic agricol

Guvernul Germaniei oferă suport țării noastre în dezvoltarea sistemului de învățământ profesional tehnic agricol

‹ adv ›
‹ adv ›

Managerii, maiștri instructori, dar și profesorii din mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țară, au beneficiat de instruiri și cursuri de formare profesională în cadrul unui proiect susținut financiar de Guvernul Germaniei prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ministrul Ion Perju a mulțumit pentru buna implementare a proiectului, în cadrul căruia a fost realizat pachetul pentru programul de formare profesională în domeniul mecatronică mașini și utilaje agricole. Astfel, fiind elaborat Profilul Ocupațional – tehnician mecatronică mașini și utilaje agricole, Planul de învățământ, Curricula, Planul de instruire la instituție și întreprindere, Standardele de calificare, iar un grup de manageri, maiștri instructori și profesori de la instituțiile de învățământ profesional tehnic din subordinea MADRM au beneficiat de instruiri în două runde, în cadrul unui centru specializat din Germania.

„Pregătirea forței de muncă calificată în domeniul agricol, conform cerințelor și solicitărilor angajatorilor, este una din sarcinile primordiale ale sistemului de învățământ profesional tehnic din țară. MADRM apreciază și conștientizează importanța dezvoltării acestui sistem de învățământ, suntem flexibili și deschiși pentru implementare și dezvoltare. Astfel, vom spori calitatea procesului de pregătire profesională în domeniul agricol, iar suportul acordat de experții germani, va asigura sustenabilitatea și durabilitatea formării profesionale în domeniul mecatronicii mașinilor și utilajelor agricole, va dezvolta și consolida capacitățile de pregătire a specialiștilor în acest domeniu”, a subliniat ministrul. 

Oana Vodița, manager de proiect a informat că partenerii proiectului sunt dispuși să colaboreze în continuare în vederea preluării experienței germane și pe alte sectoare din agricultură, contribuind astfel la formarea profesională orientată spre acțiune practică a viitorilor specialiști din țara noastră.

De menționat că, în cadrul proiectului „Reforma Structurală a învățământului profesional tehnic în Republica Moldova”, iar ulterior a proiectului ,,Promovarea Învățământului Dual pentru Economia Verde”, implementate cu suportul GIZ, în instituțiile de învățământ profesional tehnic: Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Colegiul Agroindustrial din Ungheni, sunt instruiți profesional 32 de ucenici tehnicieni mecatronică pentru mașini și utilaje agricole prin cooperare duală cu 16 companii partenere și cu suportul Unității de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterii Producției Alimentare (2KR).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii