Artista poporului Valentina Savițcaia s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani

Una dintre cele mai luminoase stele ale operei naționale în persoana Valentinei Savițcaia, Artistă a Poporului U.R.S.S. și deținătoare a Ordinului Republicii, s-a stins din viață pe 9 martie 2020 la vârsta de 92 de ani.

Foto: realitatea.md

Valentina Savițcaia a fost una dintre fondatoarele operei naționale, activând în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet mai bine de trei decenii și lăsând o amprentă inconfundabilă asupra dezvoltării acestei instituții.

Pe lângă rolurile principale din cele mai importante opere montate la Chișinău, Valentina Savițcaia a jucat și în prima operă moldovenească – „Grozovan”, fiind atât un model uman cât și unul artistic pentru colegii ei de breaslă, și bucurându-se de cea mai înaltă apreciere a iubitorilor muzicii clasice.

„Voce măiastră asemenea surorii sale mai mari, Tamara Ciobanu, Valentina Savițcaia a fost una dintre fondatoarele operei naționale, activând în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet mai bine de trei decenii și lăsând o amprentă inconfundabilă asupra dezvoltării acestei instituții”, scrie MECC.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a exprimat condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, colegilor artiști, și tuturor celor care au cunoscut-o și au prețuit-o.

Persoanele care vor să își ia rămas bun de la Valentina Savițcaia o pot face la data de 11 martie, în incinta Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în intervalul orelor 10:00-12:00.

Născută la 10 august 1927, Valentina Savițcaia a fost Artistă a Poporului URSS și deținătoare a Ordinului Republicii.


Pub