Reguli noi de alegere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii va putea fi ales, inclusiv din rândul membrilor care nu dețin statut de judecător. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de către Parlament, în prima lectură.

Foto: UNIMEDIA

Este vorba despre modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, ce se referă la posibilitatea alegerii președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) inclusiv din rândul membrilor care nu sunt judecători.

„Inițiativa legislativă aparține președintelui Igor Dodon și a fost elaborată la recomandările Comisiei de la Veneția și a Directoratului Drepturile Omului al Directoratului general pentru drepturile omului și statul de drept al Consiliului Europei. Astfel, oportunitatea proiectului de lege rezidă în ajustarea conceptului de alegere a președintelui CSM în conformitate cu standardele internaționale”, a anunțat Legislativul.

Consiliul Superior al Magistraturii este organul de control al judecătorilor, în competențele căruia intră:

  • cariera judecătorilor
  • instruirea iniţială şi continuă a judecătorilor şi a personalului secretariatului instanţelor judecătoreşti;
  • respectarea disciplinei şi eticii magistraţilor;
  • administrarea instanţelor judecătoreşti;
  • şi alte competenţe în condiţiile legii.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii aprobă acte normative întru executarea prevederilor legislaţiei din domeniul organizării şi funcţionării sistemului judecătoresc.

Consiliul Superior al Magistraturii întocmeşte şi păstrează dosarele personale ale judecătorilor din instanţele judecătoreşti.


Pub