Alte două cazuri de coronavirus în R. Moldova. Școlile și grădinițele se închid. Ce se întâmplă la frontieră

PE SCURT

În Republica Moldova au fost confirmate două cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus de tip nou. Persoanele au revenit recent din Italia. Este vorba despre o femeie din Chișinău și un bărbat din sudul țării. Ambii au câte 60 de ani și au boli specifice vârstei. Starea acestora este stabilă, de gravitate medie.

Anunțul a fost făcut astăzi de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu și Nicolae Vicol, șeful ANSP.

Ministra a anunțat că procesul educațional în școli și grădinițe se întrerupe de mâine, 11 martie.

Mai mult, autoritățile române au anunțat că activitatea operatorilor de transport din și spre Italia care tranzitează România a fost suspendată.

PE LUNG 

Pacientul nr. 1

Primul pacient se află în Secția de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican, într-o boxă special izolată, cu sistem de ventilare individualizat. La ea au acces doar două asistente și un medic, care sunt echipați conform recomandărilor OMS. Este vorba despre o femei întoarsă din Italia și a fost internată pe 8 martie. Citește mai multe despre starea de sănătate a pacientei nr. 1.

Pacientul nr. 2

Ministra de resort a precizat că cele două persoane infectate nu au o legătură între ele și nici cu femeia internată cu coronavirus la Spitalul Clinic Republican. „Nu este vorba despre cursa avia Milano-Chișinău, cu care a călătorit femeia de 48 de ani, infectată anterior cu coronavirus”, a precizat Viorica Dumbrăveanu. Bărbatul, originar dintr-un raion din sudul țării, a efectuat o vizită de trei săptămâni la copiii săi din Italia. Acesta a revenit pe 1 martie în Moldova. Pe data de 5 martie, el s-a simțit rău și s-a autotratat. Peste patru zile, starea lui s-a agravat și a apelat la serviciul 112, fiind internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Pacientul nr. 3

Ce-l de-al treilea pacient este o femeie care a fost într-o vizită de zece zile în Italia, la o prietenă. Ea a revenit acasă pe 26 februarie. S-a confruntat cu probleme de sănătate pe 1 martie. S-a adresat la medic pentru a i se acorda asistența medicală necesară. I s-a prescris tratament și autoizolare la domiciliu. „Doamna a administrat un preparat la propria voință. A încercat să se trateze singură și în așa mod și-a destabilizat starea de sănătate, în contextul problemelor cu tensiunea arterială pe care le avea. A chemat ambulanța și a fost internată pe 9 martie la spitalul „Toma Ciorbă”, a relatat ministra.

În prezent are loc anchetă epidemiologică, pentru depistarea persoanelor care au fost în contact direct cu cei doi pacienți. 

Viorica Dumbrăveanu solicită persoanelor care revin din Italia să se izoleze, să-și verifice temperatura corpului de trei ori pe zi și, în caz de necesitate, să apeleze la 112. Nu este recomandată adresarea directă la medicul familie.

Școlile și grădinițele își suspendă temporar activitatea 

De mâine, școlile și grădinițele își sistează activitatea pentru săptămâna aceasta și următoarea „pentru a monitoriza situația”. Ulterior se va lua decizia privind termenului exact al „vacanței”.

Nu este exclus ca să fie sistat și procesul de studii în universități. 

Pentru sporirea măsurilor de prevenire și control a infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, au fost aprobate măsuri suplimentare. Astfel,  începând cu 11 martie 2020, a fost interzisă organizarea manifestărilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, până la 1 aprilie 2020. 

La moment, sunt înregistrate 13 cazuri suspecte de infecție cu noul tip de Coronavirus, 10 adulți și 3 copii. Alte trei cazuri suspecte anunțate dimineață, sunt negative.

În dimineața zilei de astăzi, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis un comunicat în care recomandă tuturor credincioșilor să respecte cu strictețe prevederile emise de administrația publică și sanitară, precum și toate recomandările legate de igiena și sănătatea publică. Cu toate acestea, Mitropolia aduce la cunoștință credincioșilor că au posibilitatea să se împărtășească și în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă. Totul, pentru a micșora aglomerația din Sfintele Locașuri în zilele de duminică.

Ce se întâmplă la frontieră cu România

Autoritățile din România au anunțat că circulația autocarelor și microbuzelor de pasageri care au destinația sau punctul de plecare pe teritoriul Italiei a fost suspendată pe teritoriul României. „Rugăm operatorii de transport internațional și cetățenii Republicii Moldova să ia în calcul toate prevederile actului normativ menționat în perspectiva planificării unor călătorii cu tranzitarea României spre și din Italia”, au atenționat autoritățile române. 

În Republica Moldova sunt operate săptămânal cel puțin 370 de rute regulate și neregulate spre Italia.

Ministerul de Externe al României atenționează cetățenii Republicii Moldova care intenționează să tranziteze România venind din Italia, China, Iran si Coreea de Sud despre măsurile impuse de autoritățile române.

Din 9 martie curent, toturor cetățenilor străini care intră în România, le este permis accesul doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz. Măsuri sunt valabile până la 31 martie, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice.

În România, cifra persoanelor infectate de coronavirus a ajuns la 25. Autoritățile române au închis instituțiile de învățământ, iar unele companii aeriene și-au amânat/anulat cursele spre și din Italia. Mai mult, și transportul feroviar pentru aceleași direcții au fost întrerupte.

Foto simbol: axios.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.