Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Intensificarea măsurilor de prevenire a răspândirii în capitală a infecției de Coronavirus

   2334

Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, a solicitat serviciilor municipale suplimentarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului de tip nou în capitală. Acestea se referă la intensificarea acțiunilor de limitare a răspândirii infecției în instituțiile de menire socială, școli și grădinițe, transport public, precum și în zonele aglomerate.  

Subiectul a fost abordat în cadrul şedinţei de luni a serviciilor operative a Primăriei Chișinău.

Edilul capitalei a fost informat de către responsabilii subdiviziunilor municipale, despre nivelul de pregătire a instituţiilor responsabile în cazul apariţiei cazurilor de infectare cu COVID - 19, în Chișinău, dar și acţiunile care sunt întreprinse zilnic pentru minimalizarea riscului de infectare.

În context, Ion Ceban, a solicitat informarea corectă a cetăţenilor prin intermediul asociațiilor medicale teritoriale cu privire la riscurile care pot apărea în cazul infectării și instituirea regimului de carantină în spitale. O altă măsură de protecţie care urmează a fi aplicată în cadrul instituţiilor de învăţământ, vizează amânarea matineelor cu participarea persoanelor din afara instituțiilor, iar călătoriile peste hotare a elevilor, studenților și angajaților din instituţiile de învățământ să fie contramandate.

Totodată, pentru a evita riscul de răspândire a coronavirusului de tip nou, evenimentele culturale de amploare planificate în Chișinău, urmează a fi amânate.

De asemenea, primarul  capitalei a făcut un apel şi către agenții economici, pentru a intensifica măsurile de informare a populației, de prevenire a infectării cu COVID-19, în spațiile și edificiile pe care le gestionează (magazine, restaurante, cafenele, zone de agrement). Aceştia urmează să instaleze mai multe dozatoare cu dezinfectant și se aplice măsurile de dezinfecție și aerisire a încăperilor.

Apelul public către reprezentanții mediului privat și neguvernamental, conține recomandări cu privire la angajatori, angajați, dar și clienți și vizitatori.

,,Suntem în alertă permanentă, după ce în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de infectare cu acest virus, iar Guvernul a anunţat cod portocaliu privind pericolul de infecţie cu COVID-19. În caz de urgenţă, să fie convocați toți responsabilii la orice oră, de zi sau noapte. Aceste cazuri nu trebuie să aştepte. Noi suntem în legătură permanentă cu Ministerul Sănătăţii şi instituţiile responsabile", a menţionat Ion Ceban.