Ştiri

Sursa imaginii: agora.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

10 Mar. 2020 / 15:46

Preţul la producerea energiei electrice de către Termoelectrica a fost micşorat

Preţul la producerea energiei electrice şi tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” a fost modificat. Astfel, preţul mediu anual calculat de către S.A. „Termoelectrica” pentru energia electrică produsă constituie 125,73 bani/kWh (fără TVA). Însă întreprinderea a solicitat menţinerea preţului în vigoare pentru S.A. „CET-1” în valoare de 166,14 bani/kWh (fără TVA) şi pentru S.A.„CET-2” în valoare de 158,63 bani/kWh (fără TVA).

Conform aceleaşi solicitări, S.A. „Termoelectrica” a determinat tariful pentru energia termică livrată în valoare de 1 080 lei/Gcal (fără TVA), dar a solicitat menţinerea tarifului în vigoare în valoare de 1 122 lei/Gcal (fără TVA).

Luând în considerare costurile strict necesare pentru desfăşurarea eficientă a activităţii de producere a energiei electrice şi energiei termice şi de livrare a energiei termice consumatorilor, Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat preţul pentru energia electrică produsă de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 116 bani/kWh, ceea ce constituie o micşorare cu 49,78 bani/kWh (sau 27%) faţă de preţul mediu în vigoare. De asemenea, a a menţinut la acelaşi nivel tariful  pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” în valoare de 1 122 lei/Gcal.

Prin decizia de astăzi, ANRE s-a aliniat la practicile internaţionale privind excluderea subvenţionărilor încrucişate şi acoperirea devierilor financiare acumulate de S.A. „Termoelectrica” în perioadele anterioare.

Comentarii