14:21:34 23.04.2024
Stiri

Șanse tot mai mici ca Plahotniuc să fie PREDAT autorităților R. Moldova: „Doar un naiv poate să creadă că americanii l-ar trimite în lumea largă pe un personaj de-al casei, care deține informații sensibile pentru interesul național al SUA”

Politică 10.03.2020 13:20 Vizualizări2479 Autor: Ziarul National
Șanse tot mai mici ca Plahotniuc să fie PREDAT autorităților R. Moldova: „Doar un naiv poate să creadă că americanii l-ar trimite în lumea largă pe un personaj de-al casei, care deține informații sensibile pentru interesul național al SUA”


Șansele ca fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc, să fie extrădat în R. Moldova sunt foarte mici, în pofida faptului că se fac numeroase demersuri către oficialitățile din SUA. Plahotniuc ar fi un „om de-al casei” pentru americani, iar cei din urmă nu pot admite ca acesta să ajungă pe mâna serviciilor secrete rusești. De această părere este analistul politic Petru Bogatu.

„Dincolo de aspectele formale sau juridice, mai există și câteva inconveniente de ordin personal și politic. Ele cântăresc greu împotriva extrădării lui Plahotniuc. Vorba e că fostul lider PD a fost puternic sprijinit politic de Washington de-a lungul anilor. Ca să nu mai vorbesc de relațiile sale informale mai vechi cu SUA și România. La cumpăna dintre secole, Plahotniuc a condus o firmă româno-americană care, după cum au presupus unii experți internaționali, ar fi fost legată cu serviciile de informații ale celor două țări. În anii 2000, el a fost directorul „Petrom Moldova”, o instituție strategică care urma să asigure prezența statului român pe piața energetică a R. Moldova controlată de Rusia”, amintește acesta.

De asemenea, în timpul crizei politice din lunile decembrie 2015– ianuarie 2016, Plahotniuc a fost susținut de Washington, fapt dezvăluit, de altfel, de Ion Sturza care candida atunci pentru funcția de prim-ministru.

„În ciuda regimului clientelar, instalat pe Plahotniuc, americanii îl sprijineau pentru că era în stare să înfrunte expansiunea rusă. Pentru Washington, loialitatea liderilor străini față de SUA contează mai mult decât atașamentul lor pentru democrație. SUA l-au abandonat în cele din urmă pe Plahotniuc nu atât pentru derivele sale autoritariste, cât pentru că o luase razna și pierduse controlul asupra situației politice. Aroganța, voluntarismul și ignorarea ostentativă a valorilor statului de drept l-au făcut nefrecventabil în Europa și l-au izolat pe plan intern, niciun partid prooccidental de la Chișinău nu mai dorea să aibă de a face cu el.

Altfel spus, Plahotniuc și-a făcut-o cu mâna lui. A trecut niște linii roșii și astfel și-a atrofiat propria utilitate pentru SUA. S-a iluzionat că lupta sa cu revanșa rusă îl pune la adăpost indiferent de derapajele antidemocratice pe care le-ar comite. A greșit. La începutul anului curent a fost declarat indezirabil în SUA, întrucât autoritățile americane au dorit să transmită un semnal de încurajare opoziției proeuropene de la Chișinău și, concomitent, un avertisment președintelui Dodon. Asta însă nicidecum nu înseamnă că Washingtonul ar fi dispus să-l dea pe Plahotniuc pe mâna Chișinăului”, crede Bogatu în materialul său de pe deschide.md.

În același context, Bogatu este convins că Plahotniuc nu va fi predat autorităților de la Chișinău.

„Totuși, fostul președinte al PD a făcut servicii SUA, iar americanii nu dau cu piciorul în aliații lor externi, oricine și oriunde ar fi ei. Pe urmă, Plahotniuc, după cum am spus, e un apropiat al establishmentului de peste Ocean, fapt ce de asemenea nu poate fi neglijat. El știe multe. Doar un naiv poate să creadă că americanii l-ar trimite cu forța în lumea largă pe un personaj de-al casei, care deține informații sensibile pentru interesul național al SUA. Cu atât mai mult cu cât președinte al R. Moldova este un putinist. Există riscul, în cazul în care ar fi extrădat la Chișinău, ca Plahotniuc să ajungă pe mâna serviciilor secrete ruse, care îl vânează de multă vreme. SUA nu pot să permită asta nici în ruptul capului. De unde și concluzia că influentul oligarh de odinioară nu va fi predat de americani. Luați-vă gândul! Și nici Interpol-ul nu-l va căuta, firește, ca să-l aducă încătușat la Chișinău, oricâte cereri ar trimite în Vest Procuratura Generală”, conchide analistul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md